Завтра у селі Улашківці Чортківського району відбудеться відпуст і нічні чування, відправлятимуться Молебен до Божого Милосердя, Утреня, Архиєрейська Служба Божа.

Здавна в Улашківскому монастирі на Різдво Івана Хрестителя був відпуст. Сюди 7-го липня простували люди з усіх усюд – поближніх і подальших місць. У долині був ярмарок, де торгували дзвонами, всілякими церковними атрибутами тощо. На улашківській горі, кажуть, яблуку ніде було впасти.
Історія улашківського монастиря сягає сивої давнини. Найбільшої слави та розквіту монастир зазнав, коли побожна сім’я Добринських-Ратиборських подарувала монахам-чорноризникам чудотворну ікону Богоматері. Одні історичні джерела не без підстав стверджують, що це було 1563 року, інші – 1765 року. З того часу улашківська монастирська церква стала найбільшим відпустовим центром усього Поділля після Зарваниці. Сюди у відпустові дні (особливо в день св. Івана Хрестителя) стікаються багатотисячні юрби прочан, щоб зцілити душу живлющою водою із джерела св.Яна, припасти до чудотворної ікони.
Тут же, в монастирі, знаходиться образ Івана Хрестителя, історія якого ще давніша – починається з XI століття.

Чудотворна ікона Улашківської Божої Матері

Чудотворна ікона Улашківської Божої Матері

Ікона св. Івана Хрестителя

Ікона св. Івана Хрестителя

А 21 вересня в улашківській чернечій обителі храмове свято – Різдво Пресвятої Богородиці. Цього дня лунають у небесну блакить піснеспіви і молитви богомольців, втішаються сільчани і вся монастирська спільнота та духовенство.
Погляди віруючих в основному звернені до чудотворної ікони Матері Божої Улашківської, яка знайшла надійний прихисток у монастирській церкві. Історія Улашківського образа Матері Божої сягає XIII ст.
З вересня 2002 року по квітень 2003 року свята реліквія побувала у Львові. 16 відсотків пошкодженої площі образа реставрував професійний художник-реставратор В.Гануляк. Воти і коштовності, покладені богомольцями-прочанами до стіп Улашківської Богоматері, свідчать про численну допомогу Пресвятої Богородиці своїм покривдженим дітям.
На сьогодні існують три копії чудотворної ікони – у православному храмі Львова, улашківській парафіяльній церкві та в Покотилівському василіанському монастирі на Харківщині. Вони є найкращим доказом великої любові українського народу до Небесної Цариці.

28_06_16_05