Традиційно 22 грудня, у своє професійне свято, енергетики звітують про трудові здобутки року, що минає. Тож і колектив Дністровської ГАЕС підбиває підсумки і затверджує плани на наступний рік. Про це – у розмові з директором Дністровської ГАЕС Василем Суботою.

 

– Василю Йосиповичу, які б події Ви виокремили у році, що минає?

– Хвилюючі моменти переживали 14 грудня на Дністровській ГАЕС усі учасники фінального засідання робочої комісії на чолі з головним інженером Укргідроенерго Вадимом Рассовським. Саме тоді було зазначено, що після виконання грандіозної роботи усі конструктиви четвертого гідроагрегату працездатні і не викликають сумнівів у надійній роботі. Радісно було констатувати, що гідроагрегат за вібраційними характеристиками кращий за три попередні, а це, безсумнівно, викликає повагу до всіх учасників будівництва.

Тож голова робочої комісії Вадим Рассовський подякував великій команді Дністровської ГАЕС за колосальні зусилля та звитяжний труд і часто – у доволі непростих умовах. Усі вкотре усвідомили, що це – вагома подія для філії, компанії Укргідроенерго та всієї держави.

І, звичайно ж, пам’ятною залишається відтепер дата 17 грудня 2021 року: напередодні Дня енергетика філією «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» отримано Сертифікат відповідності IУ123211217729 на четвертий агрегат, що підтверджує можливість його промислової експлуатації.

Гідроагрегат почав працювати у диспетчерському графіку навантажень та видавати в енергосистему перші кіловати, зокрема вже відпрацьовано 78 годин під номінальним навантаженням 324 МВт в генераторному режимі та 420 МВт у насосному режимі.

Тож від імені замовника висловлюю щиру вдячність за підтримку Уряду України, компанії Укргідроенерго під керівництвом генерального директора Ігоря Сироти та усім учасникам будівництва у потужній співпраці з заводами-виробниками АТ «Українські енергетичні машини» та постачальниками, а також усім, хто доклав чимало зусиль для успішного введення в експлуатацію гідроагрегату № 4 Дністровської ГАЕС.

– Історія Дністровської ГАЕС сповнена яскравими сторінками…

– Так, 21 грудня минуло дванадцять років із того часу, коли у 2009 році напередодні професійного свята – Дня енергетика – приймальною комісією перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС був прийнятий у дослідно-промислову експлуатацію. Згодом, у 2010-му, після доопрацювань, які були виявлені і виконані під час дослідної експлуатації, перший агрегат введено у промислову експлуатацію. Надалі свою історію спорудження Дністровської гідроакумулюючої електростанції вписували другий, третій і четвертий гідроагрегати: грудень 2014 – гідроагрегат № 2, серпень 2016 – гідроагрегат № 3 і вже грудень 2021-го – гідроагрегат № 4! І за цими датами – потужна праця команди професіоналів своєї справи!

– Які технічні характеристики гідроагрегату №4?

– Встановлена електрична потужність гідроагрегату № 4 в генераторному режимі становить 324 МВт, у насосному – 421 МВт, що відповідає даним проєктувальника – ПрАТ «Укргідропроект». До складу основного технологічного обладнання входять:

гідрогенератор-двигун СВО-1250/260-40 УХЛ 4 виробництва харківського заводу Електротяжмаш, насос-турбіна типу ОРО 170-В-730 виробництва харківського заводу Турбоатом (наразі це АТ «Українські енергетичні машини» -ред.),блочний трансформатор виробництва заводу Запоріжтрансформатор.

– З нагоди професійного свята завжди дуже промовистими є показники виробітку електроенергії.

– Варто зазначити, що з початку пуску першого агрегату Дністровської ГАЕС вироблено 9 млрд кВт·год електроенергії, зокрема за 2021 рік знову вдалося зафіксувати символічну цифру – 1млрд кВт·год!

За час роботи введених в експлуатацію гідроагрегатів енергетика України відчула важливість роботи станції. А для того, щоб ГАЕС працювала більш ефективно, необхідно продовжувати будівельні роботи до повного завершення будівництва Дністровської ГАЕС, тобто вводити в експлуатацію гідроагрегати № 5, № 6 та Г№ 7. На даному етапі такий проєкт вже затверджено.

Василю Йосиповичу, скільки коштів було освоєно філією у 2021 році ?

– У 2021 році ми освоїли понад 1 млрд грн капіталовкладень: за таким великим об’ємом, якістю робіт і грошовими коштами стоїть служба замовника зі своїми відділами капітального будівництва і обладнання.

Беручи до уваги цифри та факти, варто зазначити, що по першій черзі будівництва вартість проєкту становить 17 млрд грн, наразі виконано 15 млрд грн, кошторисна вартість по другій черзі – 7 млрд грн, виконано 5 млрд грн. Проєктному виконанню по третій черзі підлягає 33 млрд грн до 2026 року.

 

– Одним із важливих напрямків діяльності Укргідроенерго є підтримка соціальної сфери у місцях присутності. Що зроблено в цьому контексті філією у році, що добігає кінця?

– Так, відповідно до Інвестиційної програми на 2021 рік витрати на об’єкти соціального призначення Новодністровської та Сокирянської міських територіальних громад Дністровського району Чернівецької області склали 20 млн грн: фінансування згідно з Титулом будови першої та другої черг Дністровської ГАЕС – з розподілом по 10 млн грн на кожну з громад. Зокрема вдалося збудувати сучасні дороги, що проходять населеними пунктами і змонтувати вуличне освітлення, яке віднедавна звертає на себе увагу не лише мешканців, а й численних подорожуючих.

Крім того, наприкінці нинішнього року укладено договір щодо участі Товариства у дольовому фінансуванні об’єктів соціального призначення Мурованокуриловецької селищної та Яришівської сільської територіальних громад Могилів-Подільського району Вінницької області.

Наразі ведеться робота щодо формування Переліку об’єктів соціального призначення вищезазначених громад на 2022 рік.

– За доброю традицією новим агрегатам гідроелектростанцій присвоюють жіночі імена. Яким іменем нарекли четверту турбіну?

– Саме жінки дають світу нове життя, випромінюючи енергію та світло. Четвертий гідроагрегат Дністровської ГАЕС не став винятком. Енергетичну компанію Славі, Вікторії та Надії склала Анна. Саме так було вирішено назвати довгоочікуване дитя гідроенергетиків та гідроенергобудівців, на яке покладаються значні сподівання.

– Наближення нового року – це не лише підсумки виконаного, а й плани на найближче майбутнє.

Звичайно ж, колективу станції разом із великою командою проєктувальників, монтажників, будівельників та експлуатаційників необхідно дуже серйозно готуватись до виконання робіт із будівництва у наступному 2022 році, адже це – завершення робіт по перших двох чергах будівництва у складі чотирьох агрегатів та початок робіт по третій черзі у складі гідроагрегатів № 5, 6, 7. Попереду у всіх нас – процедурні питання щодо визначення підрядника та забезпеченість фінансування. Упевнений, що ми достойно і з честю спільно завершимо будівництво цього унікального об’єкту!

– То в чому ж унікальність Дністровської ГАЕС?

– Гідроелектростанція унікальна тим, що кожен агрегат працює як у генераторному, так і в насосному режимах і дає змогу використовувати акумульовану вночі енергію для виробництва електроенергії під час пікових навантажень на мережу. Зокрема, її унікальна особливість у тому, що наразі вона одночасно і будується, й експлуатується.

Дністровська ГАЕС – унікальна споруда, яка не лише генерує електроенергію, але й виступає регулятором енергосистеми. Із почуттям гордості констатуємо, що сьогодні країна отримала додатково 324 МВт балансуючої потужності, а енергосистема підвищила свою надійність.

Варто наголосити, що після введення в експлуатацію усіх семи гідроагрегатів Дністровська ГАЕС стане найбільшою гідроакумулюючою станцією у Європі зі встановленою потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 МВт у насосному. Завершення будівництва станції дасть суттєвий економічний, екологічний та соціальний ефекти.

– Святкове інтерв’ю обов’язково завершується привітаннями. Василю Йосиповичу, маєте нагоду поділитися своїми побажаннями.

– Сердечні вітання професіоналам своєї справи, котрі пліч-о-пліч творять історію унікальної гідроспоруди – Дністровської ГАЕС! Вітаю і нащадків тих, хто створював вітчизняну енергосистему, а сьогодні працює у галузі, забезпечуючи її розвиток і процвітання. Від щирого серця бажаю невичерпної енергії у вирішенні життєвих і виробничих завдань, подальшого зростання творчих досягнень, гармонійного поєднання здобутків ветеранів-енергетиків з енергією молодого покоління!

Шановні колеги, учасники будівництва, працівники Дністровської ГАЕС, сердечно дякую вам за звитяжну працю та відданість справі свого життя і щиро вітаю із професійним святом – Днем енергетика, із прийдешнім Новим 2022 роком та Різдвом Христовим! Хай Бог благословить наші наміри і надії!

Пресслужба Дністровської ГАЕС