Послідовність дій у відновленні, реставрації, приведенні в належний стан історичних споруд Чорткова — важлива складова діяльності міської влади. У 2009 році львівським архітектором Михайлом Федиком розроблено масштабний проект реконструкції меморіалу воїнам УГА до 90-річчя Чортківської офензиви, що розташований на території центрального кладовища у місті Чорткові. Проте, реконструкція меморіалу так і не розпочалась, залишившись лише на папері.

Усвідомлюючи всю важливість збереження національних реліквій в належному стані, міський голова Володимир Шматько ініціював процес відновлення цього меморіалу. З метою детального огляду об’єкту, відпрацювання концепції реставрації очільник міста спільно із начальником відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Чортківської міської ради Михайлом Гівчаком, колишнім начальником відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Чортківської районної державної адміністрації Богданом Дудяком, всечесними отцями – Михайлом Левковичем, Володимиром Заболотним та Андрієм Лемчуком, представником будівельної фірми, котра здійснюватиме заходи з реконструкції пам’ятного місця, а також з небайдужим мешканцем міста Андрієм Базелінським побували на могилі 840 борцям за волю України, по-звірячому закатованим НКВС у Чортківській тюрмі в липні 1941 р.
Начальник відділу містобудування, архітектури та капітального будівництва міської ради Михайло Гівчак запропонував присутнім ескіз намірів оздоблення братської могили. Зокрема, він зазначив, що у ході реконструкції заплановано відновити меморіал, огорожу, упорядкувати прилеглу територію з облаштуванням доріжки, – повідомляє прес-служба міської ради.
“Наше завдання і наш обов’язок — завершити усі необхідні роботи до 25-ї річниці Незалежності України. Це – данина пам’яті нашим героїчним предкам, які вірно служили рідному краю, боронили його від ворога, не шкодуючи власного життя” – сказав міський голова.

Післямова.

Ми ще не знаємо достеменно, яким насправді буде цей величний меморіал пам’яті нашим героїчним предкам, бо час міг внести й свої корективи, але первоначально його проект виглядав ось так:

001_xrest

Меморіал воїнам УГА до 90-річчя «Чортківської офензиви» на території міського цвинтаря в м. Чорткові Тернопільської області

 

Автор проекту, керівник АПМ   М. Федик

Архітектор Т.Довгалюк, дизайнер  Я. Менько

 Конструктори – Р. Гусак, Б. Лесь                                                                                

Робочий проект Меморіалу воїнам Української Галицької Армії  (до 90-річчя Чортківської офензиви)  розроблений  ТзОВ “Укрдизайнгруп” за замовленням  Чортківської міської ради на основі Концепції (Ескізного проекту) архітектурно – художнього  вирішення комплексу (архітектор М. Федик, скульптор М, Посікіра).

В проекті враховані складені містобудівні умови розташування ділянки, її загальний стан на червень 2009 р., а передовсім взято до уваги позиції окремих дослідників – краєзнавців м. Чорткова (п. Юхима Макотерського, п. Андрія Базалінського) щодо розміщення місць поховань Українських січових стрільців, воїнів Української Галицької Армії, воїнів Української Народної Республіки, полеглих на території Чорткова і його околиць.

Ділянка, намічена під будівництво Меморіалу, знаходиться в північно-західній частині м. Чорткова, на підвищеному плато над р. Серет, в північній частині міського цвинтаря. Головний підхід до Меморіалу здійснюється з бічного провулка, що примикає до вулиці  С. Бандери.

             Ділянка Меморіалу обмежена:

– з північної сторони – місцевим проїздом  до гаражного кооперативу;

– з західної сторони – полями цивільних поховань міського цвинтаря;

– з південної сторони – полями цивільних поховань та Меморіалом поховань польських жовнірів;

– з східної сторони – головним підходом до Меморіалу.

Вся територія потребує повної реконструкції і впорядкування, а особливо просторового архітектурно–образного поєднання і організації в єдиний містобудівний ансамбль всіх наявних існуючих складових елементів Меморіалу. Важливим є також безпосереднє примикання до ділянки проектованого Меморіалу  Поля польських військових поховань з входом, орієнтованим на могилу  Жертв репресій і Поховання воїнів УГА.

Найважливішим завданням проекту є створення завершеного архітектурного ансамблю Меморіалу в надзвичайно складних затиснених містобудівних умовах, при обов’язковому включенні в комплекс існуючих Пам’ятників і Полів Поховань. Розміщені поряд, але без просторової, а також архітектурно-образної ув’язки, існуючі тематичні підзони Меморіалу у невпорядкованому належним чином середовищі — потребують структурної просторової організації.

Для цього поєднання запроектована потужна композиційна вісь, яку замикає зі сходу існуюча Могила Жертв репресій, із заходу — архітектурно-скульптурна композиція Архистратига Михаїла на фоні Хреста. На цій осі в рівні Полів Поховань розташована Могила Невідомого Стрільця. Разом з тим проектом закладена і поперечна вісь – Алея Страдництва, що проходить між Могилою Жертв репресій і Могилою Невідомого Стрільця й поєднує боковий північний вхід на Меморіал з входом на Меморіал польських воїнів. Розташована посередині ділянки Могила Жертв репресій поєднує східну його частину — Пам’ятник Героям ОУН УПА з площею для зібрань і західну — Пам’ятник воїнам УГА з символічними Полями Поховань. Розміщені на трьох терасах тематичні частини Меморіалу, обрамлені монументальною кам’яною огорожею, — створюють єдиний і цільний містобудівний комплекс.

Архітектурно – планувальними та об’ємно–просторовими й художніми (скульптурними) засобами – робочим проектом зведено у завершений ансамбль існуючі та проектовані  пам’ятники на території Меморіалу, достойний великому подвигу  Героїв – борців за незалежність української держави.

                             Техніко – економічні показники

Найменування

Перша черга

Загальна площа ділянки в межах проектування

3586,0 м2

Площа ділянки Меморіалу  воїнам УГА

1674,0 –”-

Площа твердого покриття, всього

2623,7 –”-

Площа озеленення

480.5 м2

Місткість автостоянок

6 м/м

Встановлена потужність електромережі

6 кВт

 

  • Меморіал УГА Укрдизайнгруп udg архітектурне проектування
  • Меморіал УГА Укрдизайнгруп udg архітектурне проектування
  • Меморіал УГА Укрдизайнгруп udg архітектурне проектування
  • Меморіал УГА Укрдизайнгруп udg архітектурне проектування
  • Меморіал УГА Укрдизайнгруп udg архітектурне проектування
  • Меморіал УГА Укрдизайнгруп udg архітектурне проектування
  • Меморіал УГА Укрдизайнгруп udg архітектурне проектування
  • Меморіал УГА Укрдизайнгруп udg архітектурне проектування
  • Меморіал УГА Укрдизайнгруп udg архітектурне проектування
  • Меморіал УГА Укрдизайнгруп udg архітектурне проектування
  • Меморіал УГА Укрдизайнгруп udg архітектурне проектування
  • Меморіал УГА Укрдизайнгруп udg архітектурне проектування