До Дня української писемності та мови в Кам’янському фаховому медичному коледжі відбулася презентація збірника диктантів «Січеславщина: на варті слова».

Відкритий захід провела викладачка, письменниця, членкиня Національної спілки письменників України, Євгенія Яворська.

Запрошена гостя – Марія Дружко, письменниця, видавчиня, членкиня Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України, співзасновниця видавництва «Дружко».

Збірник диктантів, створений за ініціативи ДОО НСПУ та Дніпровської обласної ради, було презентовано перед студентами та викладачами коледжу. В першу чергу книжка цікава тим, що на її сторінках можна знайти уривки творів письменників, чиї імена напряму пов’язані із нашою областю: від Дмитра Яворницького та Олеся Гончара до молодих авторів сьогодення. Пані Євгенія та Марія виступили співавторками та упорядницями збірника.

Але справжнім апогеєм заходу стало спілкування із Марією Дружко, яка презентувала свій роман «Полювання на тура». Це велике літературне полотно, написане в жанрі етно-фентезі, котре охоплює три істрочині епохи – княжі часи, радянський період та сьогодення. Події роману розгортаються на берегах річки Прип’яті та пов’язані із трагедією на Чорнобильській атомній електростанції. Марія змалювала життя у незвичайному, молодому, місті, адже усі його жителі – молоді співробітники атомної станції. Оповідь письменниці не залишила байдужим жодного учасника заходу, адже саме таке живе спілкування створює той зв’язок, що краще за будь-які засоби забезпечує єднання та допомагає молоді усвідомити себе справжньою частиною української нації.

Студенти про захід:

Олександра П.: Мене вразило спілкування із справжньою письменницею, її слова, що медики – теж свого роду письменники, адже вони напряму пов’язані із людьми та їхнім здоров’ям.

Марія Г.: я дізналася, що місто Прип’ять – молоде місто, де жителям було всього по 20-30 років, дуже прогресивне на той час, я побачила його під іншим кутом.

Михайло Я.: мене вразило спілкування із живою письменницею, яка живе у нашому місті. Я дізнався, що про селище Карнаухівку є літературні твори.

Аріна О.: я захоплена енергією та позитивом Марії Дружко і хочу також прочитати її книжки.

Логічним завершенням заходу стало написання етнографічного диктанту «Рідний краєвид» авторства Марії Дружко.

Такі заняття збагачують духовний світ студентів, розширюють їхні уявлення про світ, розвивають у них почуття єдності та патріотизму.

Пресслужба ДОО НСПУ