Люди шанували землю із давніх-давен, називаючи її матінкою, святою та годувальницею. Нею клялися, на ній божилися, цілуючи її та з’їдаючи грудочку її «плоті». А плювати на землю – боронь Боже, це вважалось великим гріхом. Бо нічого немає для неї тяжчого, ніж зносити таке блюзнірство та неповагу.

Тож чому нині люди настільки збайдужіли до звичаїв та віри наших пращурів!? Крім того, що захаращують красу Матінки-Землі різним сміттям, плюндрують її надра, ще й плюють на неї, не замислюючись над тим, що чинять великий гріх.
Найімовірніше, з’являється вона в підлітковому віці. Зневажливо спльовуючи, зберігаючи демонстративно незалежний вигляд, підлітки намагаються таким чином утвердитися у своєму оточенні. Поступово часте спльовування стає досить стійкою звичкою, і людина починає спльовувати, щойно вийшовши на вулицю. Примітно, що в приміщенні, наприклад удома, ця звичка зазвичай не проявляється.
Слини організм людини виробляє 2 л на добу. Вона містить грибки й бактерії, без яких він не може повноцінно справлятися зі своїми обов’язками: зволожувати порожнину рота, полегшувати ковтання їжі, відчувати смак, очищати поверхню зубів й оберігати їх від ушкоджень. Поява сухості в роті, зумовлена частим спльовуванням, називається ксеростомією. Ксеростомія спричиняє розвиток запалення слизової оболонки рота, що призводить до ураження зубів карієсом. Звичка спльовувати слину може бути наслідком іншої дуже шкідливої звички – куріння, під час якого тютюновий дим подразнює слизову оболонку ротової порожнини й слинні залози активізуються. Крім того, під час куріння на слизову оболонку порожнини рота осідають найдрібніші часточки тютюнового диму й нікотину, тому в роті виникає неприємний присмак, якого людина поспішає позбутися за допомогою спльовування.
Шкода цієї звички проявляється ще й у тому, що організмом циркулюють статеві гормони, й один з етапів на їхньому шляху – це щелепні залози. Тож під час спльовування разом зі слиною випльовуються й ці потрібні для інтимного життя біологічно активні речовини. А це своєю чергою – прямий шлях до імпотенції. Проте й ковтання слини курцям не йде на користь. Адже вона містить безліч шкідливих бактерій та речовин, утворених нікотином та тютюновим димом, тому може призвести до гастриту, гастродуоденіту, виразкової хвороби тощо. Тож, курці, чи не час подумати про своє здоров’я? Для чого вкорочувати собі молодість і життя? А спльовуючи на землю, можливо, варто запитати: куди і на що ми плюємо? Адже й терпінню материнському приходить край.

Зиновій Бичко, член НСЖУ
місто Львів