і З ініціативи Благодійного фонду ” Святої Марії-Магдалини”  та участі і підтримки Львівської письменницької організації в рамках проєкту “В гостях у львівських письменників” відбувся Літературний захід “Просвітлені голоси” , покликаний вкотре привернути увагу до п’ятитомника антології патріотичної поезії, зокрема –  його четвертого тому під назвою «Просвітлені голоси». 

Це вже четверта зустріч свідомих краян, щоб пошанувати патріотичне поетичне слово, перейнятися глибиною думки авторів, вірші яких ввійшли до п’ятитомника. Запам’ятався виступ учениці Годовицького ліцею Діани, яка особливо проникливо продекламувала  вірш Левка Воловця, опублікованого в “Просвітлених голосах”.

Упорядник п’ятитомника та очільник нашої Спілки Олесь Дяк розповів про історію створення книги, про  започаткування Літературного конкурсу патріотичної поезії імені Катерини Мандрик-Куйбіди, який триває вже восьмий рік поспіль.

“Сьогодні Слово є надпотужною зброєю , яку не маємо права опускати”, – вважає голова Благодійного фонду “Святої Марії-Магдалини” пані Іванна Михайлишин. Запам’яталася думка модератора заходу Олеся Дяка: «І нехай в світі є ще держави, громадяни яких не знають, хто в них президент, українцям аж ніяк не можна з них брати приклад. Бо в нашого народу інша місія, інша роль – уберегти себе і, як мінімум Європу від поглинання, нищення нашим загребущим північним сусідом».  А автор історичної прози Юрій Грешко, продовжуючи думку  п. Олеся, наголосив на тому, що наші поети виконують роль будильників, покликаних будити націю в період небезпеки і  рятувати її від утрати української ідентичності. Про це ідеться в поезії  однієї із авторок антології “Просвітлені голоси”, поетеси Оксани Бігун:

      Бандура висохла, та стрій тримає,

      я поштою її та й відішлю.

       Хай дух тривожний співом підіймає…

Пресслужба Львівської обласної організації НСПУ