Ідеальний світ в якому ми живемо. Теперішнє перегнало наші очікування майбутнього і автори антиутопій починають нервово курити десь у куточку. Любителька постапокаліптичних фільмів, Орвела та Замятіна трішки наївна та несмілива, але, все таки, Реалістка. І я переконана, що світ в якому ми живемо – його максимально можливий ідеальний варіант.

Пошук вічного блага, перемоги добра над злом і рівноправності робить дійсність перфектною. Будь-які спроби абсолютно нівелювати негатив – ксенофобство, расизм, голод, бідність і зворотню сторону прогресу – обов’язково призведуть до тоталітаризму. Цінності викривляться і втратять свій сенс. Так що, давайте змиримося та визнаємо абсолют ідеального світу створити неможливо. Наша дійсність – нерівність і громадські організації, голод і амбасадори, бідність та благочинність, коронавірус і нанонаука. Це і є наш найідеальніший варіант Всесвіту. Жахливий і прекрасний – повний дуалізму, прагнень та Сміливих Ідеалістів, що намагаються змінити світ і, визнати варто, таки змінюють його.

В точних науках є сталі величини, що впливають на рівняння – константи, названі на честь науковців (Стала Авогадро, Фарадея тощо) – так от, Божевільні Ідеалісти, що прагнуть змінити світ і таки змінюють його є такими константами у концепції існування світового балансу. Без таких людей неможливо визнати ідеальність конструкції Всесвіту.

Базуючись на постулаті – ідеальним, себто чисто добрим і справедливим світ апріорі не може бути – змоделюємо майбутнє після коронавірусу очима трішки наївної та несміливої, але, все таки, Реалістки.

Звісно, ми виживемо. Навіть більше, оскільки виживати доведеться за умов тривалої пандемії, зможемо збайдужіти до жахастиків із новин. Існує навіть імовірність, що світова епідемія стане постійним явищем – і не обов’язково через COVID-19. Вірусів багато, а ще є бактеріологічна, хімічна, можливо і нано-загроза.

Досвід цьогорічної ізоляції наочно продемонстрував уразливість світової структури. Держави можуть залишитися з порожньою казною не лише через війни чи природні катастрофи, а через організми, які не можливо розгледіти оком. Цікавий досвід. І навчить він нас цікавих уроків. Ми звикли до OPEN WORLD, тепер пора відвикати. Світ більше ніколи не буде таким відкрито безпечним. Відголоски легкої параної то тут, то там вигулькуватимуть у висловлюваннях прем’єрів та послів. Зміниться політика щодо туризму та зовнішніх відносин. Держави почнуть фокусуватися на внутрішніх потребах і безпеці. Фитиль підпалений коронавірусом рано чи пізно догорить до протистояння супердержав. Початок уже закладений, та поки що це лише погрози із-за свого плоту, розмахування кулаками, обмін колючими фразами та двозначними образами. Надалі ці кити, на яких тримається світова політика та економіка, мирно або не дуже, почнуть ділити світ між собою. Теорії змов і пророки сучасності передрікають Третю світову. З точки зору Реаліста – імовірність звісно є і досить велика, але… Поділити світ можна і безліччю інших способів – борячись із пандемією, наприклад. Ввести контроль населення з допомогою чіпів, в чому давно переконанні певні віряни. Законно, або не зовсім, збирати дані про окремі національності чи персони. Коригувати кількість домішок у товарах. Впливати на популяції живих істот. Вживлювати наночастинки. Безкінечний ланцюг безкінечних теорій клепається з уст параноїків, фанатиків і… геніїв. Пам’ятаєте, благими намірами… далі ви знаєте.

Ділитимуть не лише світ. Успішні політики майбутнього – майстерні маніпулятори, недалекоглядні інтригани, котрим суспільство віритиме, хапаючись за їх словечка, як утопаючий за соломинку. Наляканий, притрушений цифривізацією народ, на жаль, не вмітиме розуміти суть речей, тому куплятиметься на ідеальну картинку ідеально змальованого світу. Це не означає, що все буде погано, просто мої Реалістичні очі багать як світ прагне ідеальності, а мій Реалістичний, з нотками наївності та несміливості розум усвідомлює, що такі порухи можуть призвести лише до тоталітарності та міряння кулаками.

Після пандемії не залишиться коронавірусу, але буде багато його наслідків. Поки супердержави мірятимуться боєголовками, сформується безліч Сміливих Ідеалістів, що прагнутимуть змінити світ і таки змінять його. В світовий порядок чітко впишеться нова якість – дисциплінованість та здоров’я. Поки сільське господарство не встигатиме за глобальними змінами клімату, а медицина за новими вірусами та бактеріями, наука відростить крила. Світова політика обросте абсолютним цинізмом зсередини і вдало демонструватиме спокій та віру у світле майбутнє ззовні. Екологія і бідність всіх хвилюватимуть, але вагомим буде стрибок у створенні замінників. Основна ставка – на штучне, дешеве і масове створення Всього. І це Все має максимально нагадувати оригінали. Можливо, єдине, що зміниться позитивно без будь-якого Але, на мій Раціональний погляд – це освіта. Країна і регіон не матимуть значення – вчитися, означає вижити. Вчитися правильних, практичних, інтернаціональних речей – жити непогано. Вчитися предметно, вузьконаправлено, при тому маючи загальну базу всеможливих знань – жити добре. Не вчитись означатиме бути рабом тисяч ситуацій і тисяч начальників.

Трішки наївна та несмілива, але, все таки, Реалістка важко виживатиме в світі майбутнього, поштовхом до якого стане коронавірусна пандемія. Правда, за таких обставин я точно стану Сміливою Ідеаісткою, що прагне змінити світ. Отже, усі негативні антиутопічні моменти можуть і не збутися. Не лише я трішки наївна, трішки несмілива Реалістка і не лише я стану Сміливою Ідеалісткою, що прагне змінити світ. Нас багато і ми зможемо CHANGE THIS WORLD і наш дуалістичний неідеальний світ продовжить бути максимально можливим ідеальним.

Світлана Кучпилюк.

Автор – трішки наївна та несмілива, але, все таки, Реалістка

19.06.2020p.