Координатор громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка “Справедливість”, посол, екс-посол України в Республіці Хорватія (2006-2009)Маркіян Лубківський закликав українських дипломатів дати чітку і однозначну кваліфікацію подіям на сході України як агресії з боку Росії. Це, передусім, потрібно для того, щоб українська дипломатія могла ефективно протидіяти російським впливам на міжнародній арені.

«Звісно, потрібно у першу чергу навести нарешті лад у власному домі, подолавши, передусім, корупцію і створивши умови для притоку іноземного капіталу, його вільного і безпечного функціонування в Україні. Можливо вперше показати себе адекватним і надійним партнером. 


Чітка і однозначна кваліфікація подій на сході України як агресії з боку Росії, на сьогодні дуже важлива. Бо доки ми ще будемо трактувати очевидну агресію проти нашої держави як антитерористичну операцію? Потрібно відмовитись від цього визначення – АТО. У нас немає внутрішньо українського конфлікту, а є очевидна і цинічна агресія з боку Росії», – вважає Лубківський.

На думку координатора Руху Наливайченка «Справедливість», зараз час активно розвивати двосторонню дипломатію, створювати серйозні політичні і гуманітарні приводи для ефективних діалогів з європейськими країнами – членами ЄС і НАТО. «Економічна дипломатія має стати не порожніми словами, а суттю української дипломатичної присутності за кордоном», – зауважив Маркіян Лубківський.