Успішний приклад самоорганізації жителів маємо у селі Росохач Чортківського району. У цьому населеному пункті мешкає майже дві тисячі осіб.

Об’єднавши ресурси з різних джерел, у селі реорганізували амбулаторію загальної практики сімейної медицини, участь у відкритті якої взяли голова Тернопільської ОДА Степан Барна та народний депутат України Олег Барна. Вони також подарували ФАПу необхідне устаткування – електрокардіограф, аналізатор крові та комп’ютерну техніку.

Як зазначив під час відкриття амбулаторії Степан Барна, дана ініціатива – це приклад успішного партнерства влади, бізнесу, а головне, безпосереднє бажання людей до змін, які і дозволили покращити первинний рівень надання медичних послуг у селі.

«Росохацький ФАП – це комбінований комплекс, який надає першу медичну допомогу, а також забезпечує діагностування захворювань. Водночас там є аптечний пункт, який працює в рамках програми «Доступні ліки», де люди мають можливість отримати медикаменти вітчизняного виробництва безкоштовно. Важливим є також те, що в умовах, коли створюються госпітальні округи, ми повинні підтягнути рівень надання медико-санітарної допомоги у селах області. І це є нашим пріоритетом, адже зі свого боку адміністрація робитиме все, аби життя мешканців Тернопільщини було комфортнішим», – підкреслив очільник області.

Таким чином, завдяки реорганізації амбулаторії, робота над проектом якої тривала близько п’яти років, у селі створені належні умови для надання якісних медичних послуг місцевому населенню. Зокрема, там будуть обслуговуватися  близько 2 тис. осіб, з них – 390 дітей. За словами мешканців, відкриття амбулаторії у селі значно полегшить їхнє життя, адже багато кому було важко їхати на лікування до Чорткова, зокрема, це стосується людей похилого віку.

«Крім нової амбулаторії, на яку в селі довго чекали, сьогодні ми отримали й цінні подарунки, які допоможуть полегшити нашу роботу, – зауважив завідувач Росохацької амбулаторії загальної практики сімейної медицини Василь Рудяк. – Тепер людям не доведеться їхати до райцентру, адже ми їх зможемо повноцінно обстежувати та обслуговувати на місці», повідомляє прес-служба Тернопільської ОДА.

.