В останній місяць літа все більше відчувається поспіх Часу. Саме в серпні проводиться чи не найбільше фестивалів, іноді й декілька в один день. Тому проблема вибору постає особливо гостро у часових і просторових вимірах.

Так, 14 серпня у сусідньому Яблунові відбувся ІІ Міжнародний пісенно-поетичний фестиваль «Яблуневий спас». Організатори, щонайперше, поет-пісняр Іван Кушнір, Іван Бандурка і місцеві органи самоврядування, як і природа, урізноманітнювали програму та інтер’єр. Перший раз, минулого року, на свято завітали гості зі Словаччини і з різних областей України, яких вітав повний зал глядачів у будинку культури. Тепер українську діаспору представили Німеччина, Чехія і Словенія, гості зі столиці і Закарпаття, Вінничини і Львівщини, Хмельницького і Франківщини, Житомира, навіть, з Феодосії (тепер – з Києва), з інших частин України, і. звичайно ж, Тернопільщина, Чортків, зокрема. Учасниками фестивалю були як сановиті митці і мисткині, так і юні автори, публіка радісно і щиро вітала усіх. Усе дійство відбувалося під відкритим небом, чим і скористався теплий дощисько, проте більшість глядачів залишилося до кінця дійства – до настання сутінків. Пісенні виступи чередувалися поетичними, хоча все ж, доцільніше робити дві сцени – музичну і літературну, оскільки це різні стилі мистецтва і збирають різних поцінувачів. Твори учасників фестивалю, а більшість виконували авторські пісні і читали власні поезії, були різноманітні, як і пізнання людського буття: світи кохання, пошана до батьків, сила молитви, гумор і сатира, різнобарв’я реалій, і, безумовно, гармати, що здіймають небо. Адже в час, коли ми спокійно і радісно проводимо дозвілля тут, на сході України триває жорстока і облудна війна.
Учасники «Яблуневого спасу» повезли додому приємні враження та іменні подяки, і вдячні організаторам за вкладену працю і щире мистецьке дійство.

Ярослав Дзісяк, учасник фестивалю