Поетичною столицею України напередодні Дня Незалежності України на кілька днів стало Мукачево. Саме тут, у замку Паланок, пройшла церемонія нагородження Премією Ордену Карпатських Лицарів – 2017.

Члени журі конкурсу на здобуття цієї престижної поетичної Премії підібрані таким чином, що, представляють різні регіони України та зарубіжжя, є професіоналами у літературі та літературознавстві, мають репутацію порядних і чесних людей, а деякі ще й є перекладачами з інших мов – добре знайомі зі світовими тенденціями розвитку поезії. А ще всі вони мають різні художні смаки, а отже, спільно можуть об’єктивно оцінити як модерну, так і класичну поезію. Що вони і робили добросовісно усі три роки існування конкурсу на здобуття Премії Ордену Карпатських Лицарів.
Цьогоріч на конкурс було подано 740 творів від 74 творчих особистостей. У журі, яке цьогоріч очолював знаний літературний критик Євген Баран, працювали Анатолій Кичинський (Херсон), Маріанна Кіяновська (Львів), Василь Шкурган (Прикарпаття), Сергій Михида (Кропивницький), Віктор Мельник (Вінниця), Оксана Луцишина (США) та організатор конкурсу і фестивалю «Карпатський Пегас» Василь Кузан (Закарпаття).
«Оскільки фестиваль «Карпатський Пегас» два роки проводився нами у Виноградові, – каже Василь, – то нині, коли ми вирішили перенести його у Мукачево, постало питання назви. Адже символом фестивалю у теплому і привітному Виноградові був кінь поетеси Олени Гаран, білий орловський рисак Ажур. А фішкою того фестивалю було читання авторами поезії верхи на коні. Крім того були читання біля вогнища, бограч, романтика, спілкування, презентації, зустрічі з читачами… А у Мукачеві коней знайти не вдалося. Тому, ми проводили просто церемонію нагородження. Але, оскільки заявили про свій приїзд на Закарпаття 53 поети зі всієї України, а ми ще запросили всіх членів журі та лауреатів Шевченківської премії Петра Мідянку та Мирослава Дочинця, то було вирішено провести і зустріч із знаменитостями у сесійній залі міськради, і семінари для творчої молоді у міській бібліотеці, і поетичні читання у різних локаціях. Народ одразу охрестив усе це фестивалем «Лицар Карпат» – назвою нашої конкурсної сторінки на Фейсбуці. Хай так і буде. А «Карпатського Пегаса» ми проведемо у інший час і в іншому місці. На конях і з крилами!»
Разом із трьома лауреатами Шевченківської премії: Анатолієм Кичинським, Петром Мідянкою та Мирославом Дочинцем у міськраді виступили: голова Закарпатської обласної організації спілки письменників України Василь Густі, член правління та заступник голови НСПУ, головний редактор журналу «Перевал» Ярослав Ткачівський, Маріанна Кияновська та інші. Спілкування з поетичними читаннями та авторською піснею у виконанні Роберта Голованенка, Сергія Соболя, Михайла Грицика відбувалося у Мукачівській міській бібліотеці, а потім у ресторанному комплексі «Графський двір». Відтак гості та учасники свята переїхали у замок «Паланок», де, власне, і відбувалася церемонія нагородження. З нічною екскурсією, концертом струнного квартету під керівництвом Сергія Добоша, виступом поета і композитора, заслуженого діяча мистецтв України Сергія Лазо, з сотнями вражень та зашкалюючими емоціями.
Хочеться подякувати від імені організаторів учасникам, членам журі, Мукачівській міськраді, особисто – міському голові Андрію Балозі, інформаційним партнерам, працівникам культури, бібліотеки, журналістам, поетам, усім причетним, усім, хто прийшов чи хотів прийти на церемонію нагородження. Особлива подяка директору замку Михайлові Беликаничу, працівникам замку, екскурсоводу Максові Адаменку (і за терпіння також), струнному квартету під керівництвом Сергія Добоша, журналісту Михайлові Неділі, відеооператору та художнику Василю Ловсці, модератору Василю Маровді, фотографам Роману Феніксу та Миколі Поцку.
Свято вдалося і пройшло на найвищому рівні. Отже, можемо оголосити переможців.

Переможці в номінації «Краща поетична добірка»:
1 місце – №5 – 48 балів – Жаркова Роксолана (Львів)
2 місце – №73 – 42 бали – Мацо Ольга (Одеса)
3 місце – №25 – 29 балів – Мазур Оксана (Львів)

По 28 балів набрали:
№31 – Наталка Поклад (Київ)
№32 – Світлана Дідух-Романенко (Бориспіль)
№52 – Іванна Юрків (Івано-Франківськ)

По 26 балів отримали:
№33 – Фотуйма Ірина (Івано-Фанківськ)
№43 – Міфтахова Олеся (Кременчук)

23 бали отримав №49 – Биньо Володимир (Львів)
20 балів набрав і посів десяту сходинку у рейтингу №41 – Букатюк Олександр (Івано-Франківськ)

У номінації «Краща поетична книга»
1 місце – №74 – Мельник Ірина (Рівне) за книгу «Вікна»
2 місце – №55 – Гентош Іван (Львів) за книгу «Страсті земні»
3 місце – №51 – Доленник Інна (Кривий Ріг) за книгу «Навпіл»

Спеціальна відзнака журі та посвячення у Лицарі Слова – Дмитро Лазуткін (Київ) за «Червону книгу»

Таня П’янкова, член НСПУ

Своїми враженнями діляться учасники свята.

Роксолана Жаркова, лауреат першої премії у номінації «Добірки» (Львів): «Моя цьогорічна мандрівка Закарпаттям завершилася неочікувано-радісною подією – здобуттям 1 місця у всеукраїнському поетичному конкурсі. Лицар Карпат зібрав 74 автори, 740 текстів… Церемонія нагородження лауреатів відбулася у Лицарській залі Мукачівського замку…
Щиро дякую організатору конкурсу – невтомному, щирому, життєлюбному поетові Василь Кузан , натхненниці цього літературного Свята – чарівній поетичній феї Таня П’янкова (П’янкова Таня) ! Дякую членам журі за вдумливе прочитання і сердечне розуміння! Дякую всім, хто розділив зі мною ці неповторні миті…»

Ірина Мельник, лауреат першої премії у номінації «Книги» (Рівне): «Дякую усім добрим людям за позитивну енергетику. Збірка «Вікна. Книга перша» здобула перемогу у номінації «Краща поетична книга». Тепер у мене є диплом лауреата премії «Ордену Карпатських лицарів»(похвалилася :)). І ще є незабутні враження про талановитих письменників (лауреатів Національної премії ім. Т. Г. Шевченка – Мирослава Дочинця, Петра Мідянку та Анатолія Кичинського; незрівнянних Маріанну Кіяновську та Дмитра Лазуткіна та інших), про місто Мукачево, замок Паланок, закарпатські краєвиди. Дякую засновнику і організатору дійства Всилю Кузану та всім причетним до добрих справ.»

Василь Маровді, літературознавець, педагог, тамада (Закарпаття): Василь Кузан не лише автор двох десятків книг, понад сто текстів пісень, «поет європейської культури вірша», як сказав про нього лауреат Нацпремії імені Т.Шевченка Дмитро Кремінь. Він є потужним організатором вражаючих велелюдних свят. Пригадується його «Весілля з Музою», свято Довжанської фіри, презентації книг та творчі вечори… А цими днями він подивував, вразив нас започаткованим ним святом Карпатських Лицарів Слова, де вдалося залучити як відомих метрів, класиків української літератури (Анатолій Кичинський, Петро Мідянка, Мирослав Дочинець ), так і молоде гроно талантів з усієї України. Незвичайну атмосферу свята творили і відомі барди, бо ж вірші, покладені на музику – то є крила, що несуть поезію у небо вічності.

Таня Рибар, керівник студії «Рідне Слово» (Мукачево): «Щиро дякуємо усім прекрасним людям, неймовірно талановитим особистостям, завдяки яким було створено таке грандіозне свято творчості у нашому гостинному Мукачеві! Ми раді бачити Вас завжди. Без сумніву ця зустріч багато чого змінила у долі кожного з нас, бо знайти одночасно таку кількість друзів – це подарунок долі. Цінуємо, шануємо і любимо Вас!»

Маріанна Кіяновська, поет, перекладач, член журі конкурсу (Львів): «Дякую дуже за два дні великого свята і пронизливої радості.»

Світлана Дідух-Романенко, одна із нагороджених (Бориспіль): Поїздка на Закарпаття подарувала мені щось незрівнянно більше, ніж кілька днів відпочинку. Зі мною сталося щось дуже важливе: мені присвятила акровірш Marianna Kijanowska. Я не знаю, як можна буквально за кілька хвилин на коліні написати так гарно і так влучно про практично незнайому людину. Як можна прописати слова і образи, які їй найближчі і найболючіші. Але це той випадок, коли щось дуже потрібне стається саме в той момент. Дякую Вам, Маріанно, я ніколи цього не забуду!
Дихає серпень світлом колись вгорі,
Іншають хмари – жодна тебе не знає.
Довго минають ріки і ятері
У передчассях світу, який минає.
Хтось назріває – декотрі з-між імен
Рівні собі, в миті свого безсилля.
Осінь іде і хоче настати – ген
Міра на присмерк і на вогні на хвилях.
Арка надламана – світлом її зігрій.
Начебто простір – начебто іній в ньому.
Ера початку – відчай на лезах вій,
Надра води – просто в повітрі дому.
Кажуть, що море вічно всенастає,
Онде лежить каміння – істоти й люди.
Стань собі зірка – понад усім, що є,
Всім, що триває, всім, що навіки буде.
Істинно кажу – в досвідах порожнеч
Тіло стається словом у мерехтінні.
Легко любити тіні своїх предтеч.
Або не так: не легко любити тіні.
Ніби усе триває – повітря й тло.
Ангел несе на крилах чуже тепло.
22.08.2017. Маріанна Кіяновська

Сергій Лазо, поет, композитор, заслужений діяч мистецтв України (Тернопіль): «Вітаю всіх, хто був на фесті, співчуваю тим, хто не зміг прибути… Повна перемога добра і любові!»

Михайло Грицик, автор-виконавець власних пісень та пісень на слова відомих поетів (Ужгород): «Більше десятка пісень я написав на слова улюбленого поета, якого я люблю більше двадцяти років і якого жодного разу не бачив. Це Анатолій Кичинський. Нині ми познайомилися. Я розчулений. Я плачу. Я плачу від щастя»

Іван Гентош, поет, володар другого місця у номінації «Книги» (Львів): «Тисну руки організаторам і учасникам цього феєричного дійства – неймовірний обшир позитиву! Творче спілкування – понад усе!»

Інна Доленник, володарка третього місця у номінації «Книги» (Кривий Ріг): «Я щаслива, що моя книга названа серед трьох кращих на цьому фестивалі. Зі слів пана Кузана, розбіжність балів між книгами, які перемогли, лише в 1 бал… Тож моє 3 місце у такому прекрасному товаристві (Ірина Мельник, Іван Гентош) вважаю почесним, тим більше що писати українською я почала не так давно.»

Михайло Ловга, помічник Народного депутата Віктора Балоги (Закарпаття): «У Мукачеві у замку “Паланок” проходить нагородження лауреатів. Маю честь бути присутнім, ось тільки почуваюся трохи зайвим, адже тут одні знаменитості) Та нічо, хоч слив з Вікою наїмся))»

Микола Поцко, фотохудожник- член НСФХУ та AFIAP (Закарпаття): 22 серпня в Мукачеві вручили премію Ордену Карпатських Лицарів – поетичної премії, заснування якої ініціював відомий Закарпатський поет та письменник Василь Кузан. З цієї нагоди я був запрошений зафотографувати цю подію. Щиро вдячний Василю Кузану , адже мав змогу бути серед знаних людей на теренах України та за кордоном. Пропоную невеликий фоторепортаж.

.

1

_DSC4322

5

19

20992684_1459532217472313_6844758108106396863_n

20992773_1459533960805472_5494795731964518575_n

20993816_1459531794139022_4997598890752029208_n

20993842_1459534607472074_8716702201960905069_n

20993848_1459534490805419_9130337820080387957_n

20993954_1459532407472294_4963223943031386228_n

20993985_1459531834139018_2395650117472026976_n

20993996_1459535044138697_8245654431922387339_n

20994070_1459533174138884_4262939068835690072_n

20994091_1459535124138689_8066573582911663953_n