21 квітня 2023 року  в Коломиї у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського відбулася науково-практична конференція «Великодні ігри та забави» в рамках XIII обласного відкритого фольклорного фестивалю «Писанка 2023».

Косівщину представляли дослідниці фольклору та  авторки книг Аделя Григорук і Марія Лазарович. Аделя Григорук презентувала перед учасниками конференції своє наукове дослідження «Етнологія Гуцульщини: фольклор і обрядовість», яке вийшло у Львові у видавництві «Растр-7» (2020. — 252с., іл.). А.Григорук також виголосила доповідь « Гуцульські веснянки та гаївки як унікальний феномен обрядової культури України».

Марія Лазарович розповіла присутнім про книжку «Великодні гаївки та ігри», у якій вміщено тематичний фольклор, зібраний нею по всіх регіонах України. Книжку видано у Чернівцях народознавчо-просвітницьким центром «Факел Марії» у 2018 році (352с., іл.).

 Книжки обох авторок спрямовані на те, щоб світлі і гарні традиції українського народу були передані юному поколінню, збереглися і розквітли в нашій незалежній соборній державі.

М. Порох