На Львівщині нагородили переможців VІІІ Обласної літературної премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди.

Урочиста церемонія вручення нагород відбулася в приміщенні Львівського музею етнографії та художнього промислу НАН України та Інституту народознавства НАН України.

Якщо врахувати, що для цього було обране 30 червня, то це –  невипадково. Адже саме в цей день 83 роки тому з ініціативи Організації українських націоналістів під проводом Степана Бандери було проголошено Акт відновлення Української державності. «Тому саме  цей день, – сказав очільник Львівської письменницької організації Олесь Дяк, – ми обрали для здійснення чину вручення нагород  переможцям  Обласної літературної премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди за 2023 рік». 

Катерина Мандрик-Куйбіда (1927 – 2004) – уродженка Прикарпаття, учасниця визвольних змагань, довголітній політв’язень. 17-річною стала підпільницею-зв’язковою УПА. За участь у визвольних змаганнях була засуджена до 10 років ув’язнення в таборах суворого режиму. У роки підпілля і в таборах найпотаємніше висловлювала у віршах, які побачили світ у роки незалежності. Реабілітована 1991 року.

Обласну  літературну премію імені Катерини Мандрик-Куйбіди засновано 2016 року рішенням сесії Львівської обласної ради від 14 вересня 2015 року. Спільними зусиллями Львівської обласної ради, Львівської обласної держадміністрації, Львівської обласної організації НСПУ  та Всеукраїнського братства ОУН – УПА цей літературний конкурс вдалося вивести на Всеукраїнський рівень, який став одним із найпомітніших і найвагоміших в Україні.

«Поезія Катерини Мандрик-Куйбіди закликає до боротьби за утвердження української державності й до здобуття перемоги. Творчість Катерини Мандрик-Куйбіди надихає сучасних поетів писати на патріотичні теми, бо слово – це теж боротьба за нашу культуру, українську ідентичність і духовність. Перемога буде за нами», – сказав заступник голови комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Петро Цеголко. В свою чергу заступний начальника Львівської ОВА Іван Собко, звертаючись до письменників, наголосив: «Нема в світі потужнішої зброї, ніж слово. Коли йдеться про творців слова, то тоді воно набуває ще більшої ваги. Адже наша свобода залежить і від таких талановитих людей, як ви. Ваші дії зараз дуже на часі. Ви як ніхто інший здатні підтримати дух українців, роздмухати вогонь віри у нашу спільну перемогу».

Першу премію отримав Михайло Жайворон за книжку «Гніздо висоти». 

Друга премія  в Катерини Тихонової за книгу «Поговорити пошепки».

Третю премію отримав Василь Головецький за книгу «Мамо, я убитий в Ірпені».

Традиційно відбулося представлення п’ятитомника патріотичної поезії. 

Модерував церемонію нагородження – голова журі, заслужений діяч мистецтв України, письменник Олесь Дяк. Він не міг проминути нагоду оголосити склад членів Журі, які впродовж певного часу вчитувалися в конкурсні книги і прийняли правильне рішення: Ольга Кіс, Оксана Лозова, Любов Проць, Богдан Смоляк, Оксана Смерека-Малик, Ольга Яворська.

Серед гостей були минулорічні лавреати Премії Петро Шкраб’юк та Олександр Гордон, громадсько-політичні діячі:  Михайло Косів, Андрій Содомора, поет та гідний син своєї матері Василь Куйбіда, голова Благодійного Фонду “Святої Марії- Магдалини” Іванна Михайлишин, якій завдячують ініціативу фінансування п’ятого тому антології патріотичної поезії і організацію серії презентацій в області.

На церемонії нагородження переможців зусиллями членів правління БФ «Святої Марії-Магдалини» було проведено благодійну збірку коштів на видання наступного, шостого тому Антології патріотичної поезії під назвою «Рух землі». Було зібрано близько шести з половиною тисяч гривень.

 А розпочати церемонію  нагородження була запрошена учениця восьмого класу Пустомитівського ліцею N 2 імені Василя Кучабського Софія Гудима, яка чуттєво продекламувала вірш Катерини Мандрик-Куйбіди “Ми всі гартовані залізом”.

Леся Бернакевич,

пресслужба Львівської обласної організації НСПУ