Людство миє руки для здоров’я. А як було б прекрасно вмивати свій язик від словесного бруду, значеннєвої гиді, душевної погані.

Мова для кожного мусить стати чиста, як сльоза, роса, сонце, веселка. Максим Рильський із цього претексту обмовився: “Як парость виноградної лози,
Плекайте мову.
Пильно й ненастанно
Політь бур’ян.
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям”.
Брудне для душі призначає людині лукавий слуга гріха. Він ніколи не міг примиритися із Правдою. Однак як по весняній повені очищується ріка, так і наша мова
блищатиме дорогоцінним діамантом: “На все впливає мови чистота:
Зір глибшає, і кращають уста,
Стає точнішим слух,
А думка гнеться,
Як вітром розколихані жита” (Д. Павличко).
Великий патріот Левко Полюга лишив неоціненні слова: Варто пам’ятати й те, що недруги українського народу можуть спеціально провокувати різні акції, (хоча б такі, як з правописом), підсипати нам нові слова, щоб принижувати мову колись колоніального народу. Вони зі шкіри пнуться, доводячи: ось, мовляв, як це звучить по-чужому, а вашою мовою так не виходить. Тож треба набратися терпіння й переконувати людей, що не варто робити із чарівних уст помийної ями, нагадувати таким модникам слова І.Франка:
Хоч в сусіда там пиха багацька
У порфирі сяє та атласі —
На чуже багатство ми не ласі.
Ласа лиш твоя душа жебрацька.
Всяку хворобу, в тому числі пов’язану зі спілкуванням людей, належить лікувати. Починати потрібно кожному з самого себе. Як допомогти собі позбутися вживання лайки? Насамперед треба проаналізувати, чим пояснюється вживання нецензурних висловів; порівняти наслідки для себе вживання лайки та відмови від брутальної лексики; прийняти тверде рішення про відмову від застосування вульгарної лайки; знайти нормативні замінники лайливим словам та зворотам, які були у вашому лексиконі; контролювати своє мовлення; переконати себе, що зможете впоратись із завданням і подолаєте шкідливу звичку; фіксувати у записнику свої щоденні досягнення (і невдачі теж, якщо вони траплялися). Не здаватися, якщо не відразу вдається позбутися негативної звички. Винагороджуйте себе за успіхи. Якщо лайка ще автоматично «вискакує», то на початку слід себе за це карати. Способами «автопокарання» можуть бути відмова від винагороди; неприємні, але нормальні, нормативні слова, адресовані собі тощо.
І пам’ятайте мудрі слова із Біблії: «Збережи свій язик від зла, а губи – від брехливих слів», «Жодне погане слово хай не виходить з ваших уст, а тільки добре».

Зиновій Бичко