Шановний пане Євгене! Ви відомий політичний діяч, учасник Революції Гідності (як і більшість із нас), демократ і реформатор культури. Багато Ваших ініціатив підтримані народом у цілому і письменниками зокрема.

Новаторською є Ваша діяльність, спрямована на фінансування конкретних мистецьких проектів, а не галузі в цілому, тобто, не величезної бюрократичної конструкції, у якій апендицитів набагато більше, ніж самого здорового організму, а конкретних фестивалів, акцій, виставок, вистав тощо. Тут ми Вас підтримуємо.
У нинішній ситуації відкритої війни проти української нації московського агресора надзвичайно важливим є питання підтримки бібліотек, видавництв та письменників, які стоять на сторожі наших мовних кордонів – кордонів України духовної. Якщо мережа книгарень та ціна на книги не може забезпечити доступність якісної літератури кожному громадянину, то бібліотеки ще існують по віддалених селах та містечках і дозволяють людям читати і зміцнювати свою віру у справедливість та нашу перемогу у гібридній війні, яка, і Вам це добре відомо, починається у наших головах.
Оскільки культура сьогодні знаходиться на передовій – вона перша приймає на себе удар ворога – то ми всі озброюємося і стаємо пліч-о-пліч із Вами на захист національних інтересів держави. А наша зброя могутня – слово.
Кожен письменник зацікавлений у тому, щоб його слово, його книги були доступними читачам, щоб вони виконували свою місію по всій території держави. Тому підпільні закупівлі книг для наших бібліотек нас не влаштовують.
Ми вимагаємо:
– оприлюднити перелік книг, закуплених у 2016 році для бібліотек України;
– озвучити кількість закуплених книг та ціну на кожну;
– опублікувати список експертів, які обирають книги для закупівлі за державні кошти для наших бібліотек.
Як стало нещодавно відомо, багато з депутатів Верховної Ради не знають скільки коштує буханка хліба, не кажучи вже про книгу. Сподіваємося, що Ви, пане Євгене, ще не настільки відірвалися від народу і відреагуєте на нашу стурбованість ситуацією, що складається, вчасно і публічно.