Із 1997 року щорічно, у третю суботу травня, відзначається професійне свято працівників науки України. Тож саме з цієї нагоди ще 19 травня в Новодністровській гімназії уперше було організовано День науки, який розпочався урочистою лінійкою, а далі по-святковому велично і разом із тим загадково і незвично продовжився цікавими і змістовними заходами.

Гімназійними коридорами привертали увагу виставки газет із кожного предмету, що розповідали про лауреатів Нобелівської премії та видатних вчених вітчизняної науки. Молодші школярі мали змогу оглянути виставку робіт учнів-членів науково-дослідницького товариства «Пошук», переможців і лауреатів ІІ та ІІІ етапів конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. Насиченими і змістовними були уроки-вікторини, презентації та відео про відомих вчених світової та вітчизняної науки, та інформація про практичне застосування знань із кожного предмета, отриманих протягом засвоєння знань шкільної програми. А на перервах гімназисти 5–7-х класів брали участь в інтелектуальному марафоні, демонструючи свої наукові надбання.

А вже охочих бути присутнім на науково-практичній конференції «Наш пошук і творчість тобі, Україно» виявилось чимало: це були не лише старшокласники, як запланували організатори, а й молодші учні закладу та їхні батьки, котрим стало цікаво на власні очі побачити розумних і наполегливих юних науковців, які вже зуміли завоювати перемоги. Із презентацією роботи за останні 10 років учнівського науково-дослідницького товариства «Пошук», що було створено у 1998 році, до всіх звернулася заступник з науково-методичної роботи Світлана Миколаївна Лазаренко, яка вразила фактами й цифрами, що красномовно свідчили про розумників та розумниць закладу, та наголосила, що заняття наукою сприяє розвитку інтелекту, особливо аналітичних здібностей, виховує самодисципліну та вольові якості, зароджує віру у власні сили та готує до життя в цілому.

Про важливість участі в діяльності йшлося у виступах керівників секції Валентини Петрівни Білави та Алли Іванівни Уманець, які зуміли своїми промовами зацікавити потенційних юних науковців.

А вже старшокласниці-переможці цьогорічного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Марина Лєснік, Ірина Мазур, Дарія Білоконь, лауреат конкурсу Крістіна Маленька, учасник обласної конференції «Молоді науковці Буковини» Діана Дзіньовська та переможець конкурсу «Український вимір Європейської інтеграції» Дарія Лотоцька викликали не просто інтерес до таких різноманітних тем із різних галузей життя, а навіть вразили обсягами проведених досліджень і, головне, отриманими результатами та висновками.

Своїми враженнями із побажаннями подальших успіхів поділилась і секретар міської ради Наталя Іванівна Кримняк, побажавши молодшим гімназистам обов’язково брати приклад і упевнено робити перші кроки у науковій діяльності.

А завершився цей надзвичайно цікавий день підбиттям підсумків наукових та інтелектуальних досягнень і нагородженням переможців та їхніх наставників на традиційному вже святі «Інтелект–2016». Це дійство із перших хвилин перетворилося на справжній зірковий парад шкільного дивосвіту. Девіз свята «Від розумних дітей – до мудрих людей» підтверджувався кожним словом, кожним фактом із життя та здобутків гімназистів, котрих мудро і з любов’ю плекають талановиті педагоги закладу.

Тож бурхливими оплесками зустрічали глядачі переможців нинішнього навчального року: Аріну Кистругу, Михайла Муляра, Юлію Панфілову, Маріну Харабару, Діану Калим, Віталіну Брянську, Єлизавету Андреєву, Крістіну Маленьку, Дарію Кос, Адріана Калима, Івана Роїка та Діану Дзіньовську, а також переможців-науковців Марину Лєснік, Ірину Мазур та Марину Христич та рекордсменку за здобутими перемогами Дар’ю Білоконь.

Удвічі гучнішими були оплески, коли на сцену виходили наставники, вихованці яких і продемонстрували найвищі результати: Світлана Миколаївна Лазаренко, Ольга Василівна Процюк, Алла Іванівна Уманець, Оксана Миколаївна Білоконь, Наталія Миколаївна Лісневська-Пастушок, Жанна Іванівна Рожко, Валентина Петрівна Білава, Надія Петрівна Боднарчук та Зоя Іванівна Муляр.

Щирими і глибоко сердечними були привітання директора закладу Лариси Василівни Козак, яка привітала учнів та своїх колег і побажала натхнення, сил та яскравої зорі на шляху до подальших успіхів.

А фінальне звернення до гімназистів і вчителів зворушувало, вражало і налаштовувало на упевненість і наполегливу працю: «Знаходьте час для відкриттів – це умова успіху! Знаходьте час для роздумів – це джерело сили! Знаходьте час для читання – це джерело знань! Знаходьте час для мрії – це шлях до зірок! Знаходьте час для творчості – це муза душі!»

У піднесеному настрої завершувалось іще одне дійство і свято розумних, мудрих і цілеспрямованих, перегортаючи неповторну сторіночку історії Новодністровської гімназії, що випустила цьогоріч у неодмінно щасливий політ свій уже 19 випуск!

Разом із науковцями була Інна ГОНЧАР

????????????????????????????????????

_DSC6591

_DSC6634

_DSC6697

_DSC6721

_DSC6824

_DSC6963