Ось уже понад десять років традиційно щоліта студенти-біологи Києво-Могилянської академії приїжджають до Кременця в ботанічний сад. Тут вони проходять навчальну практику.

Із перших років існування Кременецький ботсад був головною профільною науково-дослідною установою для Київської, Подільської та Волинської губерній. Нині тут проходять навчальну практику студенти Рівного, Тернополя, Луцька, Києва. Днями сюди прибули майбутні біологи, які навчаються на факультеті природничих наук Національного університету «Києво-Могилянська академія». Вивчення нових і маловідомих рослин у них заплановано в експозиціях, на колекційних ділянках і в природних біоценозах (Дівочі скелі, гора Страхова).
Студенти мають можливість побачити колекційно-експозиційну ділянку рододендронів, сад магнолій, гірку шпилькових, колекції рідкісних рослин, нових та лікарських культур, квітково-декоративних рослин, формовий сад плодово-ягідних культур тощо. Завжди відвідують могилу Віллібальда Бессера, що на монастирському кладовищі, – багаторічного директора Кременецького ботсаду.
Під час навчальних екскурсій наукові працівники ботанічного саду ознайомлюють студентів із систематикою рослин, практичним застосуванням таксонів, представлених у колекціях, науковими дослідженнями, що проводяться на базі ботанічного саду.
– Тут є дуже добрі колекції, – каже доцент кафедри біології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Антонюк Максим Зиновійович, керівник практики, – можна ознайомитися з червонокнижними представниками флори України, регіонально-рідкісними, які зібрані в колекції Кремецького ботсаду і присутні в екосистемах околиць Кременця. Тут дружній професійний колектив, справжні спеціалісти. Радує, що найстаріший в Україні ботанічний сад продовжує жити, а різноманітність природних ландшафтів дає можливість побачити таку різноманітність видів флори і фауни, яку не можна побачити в інших куточках України.

Юлія БОНДЮЧНА,
провідний фахівець сектору екологічної освіти Кременецького ботанічного саду

Могилянка 2