Науковці та громадські діячі вимагають неупередженого розгляду та затвердження кандидатури директора заповідника «Давній Пліснеськ». Про це в листі на адресу Гал-інфо повідомив заступник директора з наукової роботи історико-культурного заповідника “Давній Пліснеськ” Андрій Филипчук.

Він нагадав, що 29 листопада Львівська обласна рада, розглядаючи проект рішення «Про призначення директора комунального закладу Львівської обласної ради «Адміністрація історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ», не затвердила на цій посаді переможця конкурсу Володимира Шелепа. Відтак, представники історичних та громадських кіл Львівщини направили своє звернення на президію Львівської обласної ради, головам фракцій та комісіям з вимогою включити у порядок денний найближчого сесійного засідання це питання знову.

Під зверненням підписались: Леонтій Войтович, Степан Павлюк, Наталія Стеблій, Олег Осаульчук, Тарас Милян, Мирослав Фіцуляк, Павло Салевич, Наталія Білас, Андрій Филипчук, Віталій Ляска, Іван Спринь та Петро Довгань.

У зверненні, зокрема, йдеться про те, що конкурсна комісія щодо призначення директора історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» складалась з авторитетних представників громадськості, державних і місцевих органів влади. До результатів роботи комісії ані в депутатів, ані в голови обласної ради не було жодних претензій.

«Замість сприяння у становленні і розвитку таких важливих для нашої культури і історії об’єктів, на черговій сесії ЛОР (29.11.2016 р.), – йдеться у зверненні, – окремі депутати, а згодом і голова ради, запропонували розглянути можливість злиття кількох історико-культурних заповідників нашої області в один заклад. Така пропозиція прямо протирічить державній політиці, спрямованій на децентралізацію у всіх сферах нашого життя, яку наполегливо проводить також і Львівська обласна державна адміністрація. Нічим, крім намагання зберегти стару корупційно-орієнтовану централізовану систему управління, цю пропозицію пояснити не можна».

Заповідник «Давній Пліснеськ» створювався протягом чверті століття зусиллями директора Інституту археології Львівсього національного університету ім. І. Франка Михайла Филипчука (1955–2016). Серед дослідників, які працювали над його створенням є і незатверджений облрадою в.о. директора заповідника – Володимир Шелеп, який брав участь у розкопках давнього Пліснеська ще зі шкільних років (з 2003 р.).

Під час проведення конкурсу, на підтримку Володимира Шелепа звертались науковці – передусім історики та археологи, а також громадські діячі, журналісти з усієї України. Серед них: Р. Шуст, Г. Кожолянко, В. Колода, В. Скирда, Б. Строцень, В. Оприск, Ю. Лукомський, В. Конопля, О. Бандровський, В. Будний, Я. Онищук, Я. Погоральський, О. Сухий, Р. Сілецький, Ю. Чабан, Г. Матіїв, Т. Процак, М. Хомин, О. Микитюк, М. Шенгельський, А. Кривошиєв, П. Кулик, М. Мудрий, Е. Зарубій, М. Фіцуляк, Я. Станчак, Л. Асіїв, Ю. Антоняк, В. Мелех, І. Саган, М. Риндзак, Я. Журавель, Т. Рендзак, Д. Дацишин, В. Курило, В. Сівчин, І. Сварник, М. Романюк, О. Лукачук, В. Пшик, Є. Лісовська, У. Кришталович, А. Лозинський, Л. Одинець, М. Пліскачов, В. Степанчук, Д. Білий, В. Муравський, О. Данчевський, І. Набитович, Л. Клебан, Ю. Гудима, Д. Семенюк, Б. Крачковський, Ю. Горблянський, Л. Бартіш, О. Петровський, О. Гаврилюк, О. Ревуцька, Т. Тарнаруда, І. Олещук, В. Терещенко, Б. Буяк, І. Зуляк, А. Григорук, О. Заставецька, К. Дударчук, Г. Головко, А. Кліш, Е. Бистрицька, О. Ятищук, В. Добрянський, Я. Пелехатий, В. Ільчишин, Л. Строцень, В. Салук, М. Ягодинська, Н. Скоропляс, Ю. Макотерський, Р. Король, Я. Дзісяк, В. Тихович, В. Погорецький, І. Брунда, О. Гушко, Д. Ткачук, Н. Богданець, В. Снігур, М. Вельгій, Н. Марціяш, Г. Кобаса, О. Пришляк, В. Чайка, Т. Федорів, Т. Крохмальна, В. Балюх, Л. Шиян, І. Прохненко, В. Котигорошко та В. Мойжес.