…Уповільнені кадри відеосюжету поступово віддаляють його від нас, даючи можливість за кілька секунд переосмислити і збагнути, яким він був і кого втратили в одну фатальну ранкову мить Буковина й уся Україна… І ось вікопомні кінокадри старту його легендарного польоту у 1997 році на американському шатлі «Колумбія» – і вражаючі своєю безповоротністю і навіть безпорадністю фінальні слова на екрані: «Останній політ – політ у Вічність…»

Промовиста тиша запанувала у Новодністровському міському музеї цієї миті: представники підприємств енергетики, міської влади, закладів бюджетної сфери та громадських організацій, ЗМІ, глибоко вражені непоправною втратою, зібралися 7 лютого на годину пам’яті, аби вшанувати генерал-майора Збройних сил України у відставці, випробовувача 54 типів і модифікацій літаків, Героя України, кавалера ордена «За мужність» I ступеня (він першим у нашій країні отримав цю нагороду) та ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, кандидата технічних наук, професора низки технічних вишів, члена загону космонавтів СРСР понад 20 років, народного депутата Верховної Ради IV скликання, шанованого буковинця Леоніда Костянтиновича Каденюка…

Помітно хвилюючим для кожного із запрошених був перегляд відеосюжетів та фотослайдів, спеціально підготовлених для цієї зустрічі Олександром Банковським та Ольгою Кучуркою (котра, до речі, і запропонувала організувати у місті таку зустріч), які хоч на кілька хвилин повертали до нас усміхненого і врівноваженого, скромного і привітного, мудрого і високопрофесійного нашого славетного земляка. А головне – до незабутніх моментів живого і щиро-відвертого спілкування із новодністровцями і влітку, і восени 2012 року, коли Леонід Костянтинович побував у нашому місті і радо зустрівся із учнями початкової школи та ЗОШ ІІ–ІІІ ст., депутатами міської ради, воїнами-інтернаціоналістами, енергетиками Дністровських ГЕС та ГАЕС і колективом редакції «Нашої газети».

Директор музею Галина Разгонюк запросила до пам’ятного спомину усіх, хто мав щастя особисто бути знайомим із цією великою, але такою простою і справжньою людиною. Із хвилюванням своїми спогадами від зустрічей під час візиту в Новодністровськ у 2012 році поділились фахівець зі зв’язків з громадськістю Дністровської ГАЕС, кореспондент часопису «Наша газета. Новодністровськ-ІНФО» Інна Гончар, заступник директора Дністровської ГАЕС Василь Дейнеко, заступник директора Дністровської ГЕС Володимир Шевчук, головний інженер Володимир Москалюк, заступник директора гімназії Світлана Лазаренко, депутат Новодністровської міської ради Наталія Цимбалюк, а також єдиний представник професії – льотчик-випробувач Павло Вітровий.

Надзвичайно порядна і проста людина була – ось що звучало найперше у кожному спомині! Біль і гіркота цієї непоправної втрати густо мережилась іншим розчаруванням: таких ЛЮДЕЙ чомусь не цінує українська влада!.. Іще у 2002 році Леонід Каденюк став депутатом Верховної Ради України та приєднався до провладної фракції «За єдину Україну», за час депутатства кілька разів змінював фракції та депутатські групи, очевидно, шукаючи чесного і правдивого поступу. У самому парламенті займався питаннями покращення соціального забезпечення військовослужбовців та авіаторів. Входив до складу парламентської слідчої комісії «із розслідування причин кризового стану в авіації в Україні». Тоді у висновку комісії йшлося про численні порушення та зловживання в українській авіаційній галузі. І от 2006 року наш земляк знову балотувався до Верховної Ради, був третім номером у списку «Народного блоку Литвина», однак його політсила тоді до парламенту не потрапила… У 2012 році йшов самовисуванцем у народні депутати України по Хотинському виборчому округу № 204, але за результатами виборів знову не потрапив до Ради… 2014 року разом із кількома іншими політиками намагався ініціювати референдум для ухвалення нової Конституції, однак ЦВК відмовила у цьому… На жаль…

Учасники години пам’яті мали змогу переглянути подаровану музею книгу із автографом Леоніда Каденюка «Місія — космос», яка отримала високу оцінку читачів, ставши переможцем рейтингу «Книга року-2009» в номінації «Горизонти», а також здобула гран-прі на 13-ому Міжнародному фестивалі «Світ книги-2011» в номінації «Вибір читача». Крім того, ознайомитись із розділом, присвяченим знаному земляку у вагомому виданні «Імена Буковини» та перечитати інтерв’ю Лідії Желєзної «Зоряна мрія про зоряне небо» у «Нашій газеті» із автографом-побажаннями космонавта.

Хвилиною мовчання пом’янули новодністровці полум’яного патріота України, знаного та шанованого у світі фахівця аерокосмічної галузі, щирої, відкритої та доброзичливої людини, турботливого чоловіка і люблячого батька… А сердечний спомин про поважного буковинця і відданого сина України, першого космонавта незалежної Української держави, нашу гордість, справжнього фахівця, людину честі й патріота, який був першим, хто полетів у космос з українським прапором і виконав завдання українського Уряду – у 1997 році вперше державний Гімн пролунав у відкритому космосі, а також уперше доправив на навколоземну орбіту томик Шевченкового «Кобзаря», – Леоніда Костянтиновича КАДЕНЮКА завжди житиме в наших серцях.

Інна ГОНЧАР

0-02-05-1fd26c34f6af9e7bb7c24ae68069797138c9633ff84a035632dad9f9af6773f5_full

DSC02461

DSC02462

DSC02463

DSC02472

DSC02500

DSC02505

DSC02519

DSC02531

DSC02542