У рамках спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН (ЄС/ПРООН) “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» відбувся районний семінар «Перспективні технології в енергозбереженні: практичні аспекти використання на об’єктах соціальної сфери». У заході взяли участь керівництво району, координатори обласного ресурсного центру громад (ОРЦГ), представники управлінь та відділів РДА, сільських обслуговуючих кооперативів (СОК), компанії «Фаетон», сільські голови, директори шкіл.

Із питанням щодо ролі енергозбереження в контексті соціально-економічного розвитку Бережанського району виступив голова райдержадміністрації Володимир Петровський. Як зазначив керівник району, в цьому напрямку на Бережанщині ведеться системна робота. У 2016 році в 6 школах та 1 сільському будинку культури проведено реконструкції дахів з елементами утеплення. В 11 школах проведено реконструкції системи опалення та встановлення твердопаливних котлів, що дасть змогу значно зекономити бюджетні кошти. Зекономлені гроші будуть спрямовані на покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів, харчування учнів, інші потреби. Цьогоріч у районі по лінії Державного фонду регіонального розвитку реалізовується 16 проектів та 5 проектів – за сприяння народного депутата Тараса Юрика по лінії Фонду соціально-економічного розвитку.
За словами голови РДА, на наступний рік заплановано ще ряд проектів, із яких 2 – в галузі водопостачання, 2 – дорожнього будівництва, інші – в галузях медицини, культури, освіти, соціального захисту.
Координатори обласного ресурсного центру громад Ігор Стефанів та Олег Процик ознайомили присутніх із основними напрацюваннями Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнований на громаду» в сфері інноваційного енергозбереження, представили основні тематичні напрями енергозбереження в соціальних закладах.
Представник львівської компанії «Фаетон» Дмитро Баранович поінформував про перспективи впровадження альтернативних видів енергії, зокрема теплових насосів, сонячних колекторів і панелей. Про впровадження енергоощадних світлодіодних освітлювальних приладів в установах говорив начальник відділу економічного розвитку районної державної адміністрації Володимир Урдейчук.
Учасники семінару побували в Потуторській ЗОШ І-ІІІ ст., на базі якої створено опорний загальноосвітній навчальний заклад із філіями у Літятинському НВК «ЗНЗ І-ІІ ступенів – ДНЗ», Жовнівському НВК «ЗНЗ І ступеня – ДНЗ», Посухівському НВК «ЗНЗ І ступеня – ДНЗ. За виділені Міністерством освіти на підтримку опорних шкіл кошти, як зазначила директор школи Ольга Поляк, тут проведено реконструкцію даху, системи опалення зі встановленням твердопаливного котла, встановлено систему опалення в корпусі № 2, оновлено комп’ютерний клас, придбано прилади й обладнання для класів хімії та фізики і т.д. У приміщенні навчального закладу зараз тепло, затишно й комфортно.
Далі робота семінару продовжилась у с. Котів, де учасники мали змогу ознайомитися з діяльністю сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Кринички» (голова кооперативу Василь Олексюк), зокрема в напрямку виготовлення паливних брикетів. СОК «Кринички», як відомо, створений 2015 р. у рамках спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН (ЄС/ПРООН) “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Члени кооперативу займаються вирощуванням малини, переробкою воску, виготовленням паливних брикетів. Нещодавно придбали сільськогосподарську техніку, нове обладнання, сучасні системи крапельного поливу.
Результати кропіткої роботи відчутні. Потрібні лише сприятливі умови в реалізації подібних проектів, впровадженні перспективних технологій енергозбереження на об’єктах соціальної сфери, в реформі врядування, задля прогресивного розвитку об’єднаних дружніх громад.

Тетяна Бідзіля.

dscn0230

dscn0254

dscn0269

dscn0272

dsn0262