18 травня на Дністровській ГАЕС побувала численна делегація у складі 44 випускників факультету інженерного обладнання споруд, гідротехніки та інженерії навколишнього середовища Варшавського політехнічного університету.

Після знайомства із Дністровською ГЕС-1 гостей зустріли заступник директора із загальних питань філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Андрійович Дейнеко, помічник директора Володимир Іванович Жук, начальник оперативно-диспетчерської служби Василь Васильович Нагорняк та фахівець зі зв’язків з громадськістю Інна Михайлівна Гончар. В. А. Дейнеко розпочав екскурсію із оглядового майданчика, змістовно розповівши про історію спорудження та принципи роботи найбільшої в Європі та однієї з найбільших у світі гідроакумулюючих електростанцій. Користуючись індивідуальними автоматичними аудіоперекладачами, поляки без будь-яких труднощів усвідомлювали велич будівництва на Дністрі, водночас вражаючись панорамному виду рукотворної краси, що спорудили людські розум і руки, та навколишніх краєвидів. Особливих вражень польським фахівцям додав огляд верхньої водойми, що переконувала у грандіозності та унікальності гідротехнічної та будівельної спроможності українських фахівців. Прикметно, що гостям вдалося на власні очі побачити й відчути робочі ритми на гідроагрегаті № 4, де під відкритим небом набирає обертів могутність Дністровської ГАЕС.
Помітно підсилив загальні враження огляд машинної зали, де всіх зустрів директор філії Василь Йосипович Субота, високо професійно зацікавивши спеціалістів інженерного обладнання споруд, гідротехніки та інженерії навколишнього середовища основними фактами, цифрами та подіями, пов’язаними з історією та сьогоденням цієї надважливої для української гідроенергетики споруди. Цікаво, що без перекладачів із польськими фахівцями спілкувався перший заступник директора Дністровської ГАЕС Володимир Іванович Ванаш.
Продовжилася ця ознайомча екскурсія уже в самому серці Дністровської ГАЕС – на головному щиті управління, де учасників делегації зустрів головний інженер Анатолій Павлович Жук, котрий, як і завжди зумів здивувати гостинним зверненням на прадавній Бессарабській землі і зацікавити принципами роботи цієї унікальної гідроспоруди. Про основні показники на час відвідин доповів начальник зміни станції Олександр Дмитрович Піжевський.
На завершення Василь Андрійович від імені адміністрації філії подякував польським гостям за увагу і подарував одному із професорів Варшавського університету на згадку про візит книгу І. С. Нагірняка «Дністровська ГАЕС: погляд крізь літа і долі». А пам’ятні кадри, майстерно зафіксовані професіоналом фотомиті Володимиром Івановичем Жуком, ще довго нагадуватимуть про нове гарне знайомство.
Ця зустріч укотре продемонструвала, що адміністрація та колектив станції завжди раді гостям: професіонали своєї справи мають що продемонструвати і чим вразити.

Інна ГОНЧАР, фахівець зі зв’язків з громадськістю філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС»