14 березня з нагоди 90-річчя створення ОУН у залі бібліотеки Бережанського агротехнічного інституту відбулася зустріч із головним редактором газети ОУН “Шлях Перемоги”, заступником директора Центру національного відродження, членом Науково-ідеологічного центру імені Дмитра Донцова Віктором Рогом (Київ) та істориком, педагогом, публіцистом, громадсько-політичним діячем Олегом Вітвіцьким (Тернопіль).

Головною темою зустрічі була презентація популярних патріотичних видань – перевидання праці провідного діяча українського національно-визвольного руху, ідеолога українського націоналізму, видатної постаті Бережанського краю і всієї української спільноти Дмитра Мирона “Орлика” “Ідея і Чин України”, а також “Ієрархія національних пріоритетів” та “Воєнна доктрина українських націоналістів” (упорядковані праці Михайла Колодзінського), роздуми й оцінка минулого та нинішньої суспільно-політичної ситуації в Україні.
У заході взяли участь громадський діяч, публіцист, уродженець м. Підгайці Григорій Жибак (Київ), директор агротехнічного інституту, професор Мирон Жибак, заступник голови районної ради Роман Висоцький, голова Саранчуківської ОТГ Володимир Петровський, викладачі, студенти, працівники музеїв, бібліотек, організацій, громадськості міста.
Редактора газети “Шлях Перемоги”, палкого патріота України Віктора Рогa сьогодні називають Дмитром Донцовим сучасності. Він народився 21 травня 1970 року в селі Погожа Криниця на Роменщині (Сумська область). Із 1990 року – голова Спілки Української Молоді “Сумщина”, редактор газети “Гроно”. Учасник студентського голодування у жовтні 1990 року в Києві. 1993 року закінчив Сумський педагогічний інститут ім. А. Макаренка за фахом “історія і педагогіка”. Організатор та учасник багатьох патріотичних акцій і заходів у всіх регіонах України та за її межами. Автор ряду публіцистичних і теоретичних статей, наукових публікацій в українській та закордонній пресі. У 1994 році обраний головою Сумської обласної організації Конгресу українських націоналістів, у 1998–2000 рр. – член Президії Головного Проводу КУН. Депутат Молодіжного парламенту України, в молодіжному уряді – міністр освіти та науки (1998–2000). Автор книжок “Не даймо загубити майбутнє” (Київ, 1999, 2000), “Молодь і націоналізм” (Київ, 2003), “Життя для України” (Київ, 2004), “Українофобія: п’ята колона та її ляльководи” (Київ, 2008, 2009, 2012). Координатор Все-українського комітету захисту студентських прав, один з ініціаторів та організаторів Акцій студентської солідарності 1998–1999 рр. Віце-президент Історичного клубу “Холодний Яр”. На установчому зборі в Києві обраний головою Молодіжного націоналістичного конгресу (1998–2002). Заступник директора Центру національного відродження, член Науково-ідеологічного центру імені Дмитра Донцова.
Презентуючи перевиданий твір провідного діяча українського національно-визвольного руху, ідеолога українського націоналізму Дмитра Мирона “Орлика” “Ідея і Чин України”, Віктор Рог наголосив: ця праця актуальна для України й сьогодні, адже Дмитро Мирон “Орлик” чітко описав, якою має бути мета національної революції, як вона має відбуватися, як треба захистити надбання національної революції. Бо зробити революцію можливо. Але – що далі? Як захистити те, що здобули внаслідок революції? Як розбудовувати й облаштовувати державу? Якщо не здійснити чітких дій з управління, не розставити принципових людей на керівні посади і не впроваджувати жорстких дій із захисту держави, неодмінно виникне загроза реваншу. Це те, що ми спостерігаємо нині. А одним із національних пріоритетів є виховання молоді, “тих нових Бандер і Донцових, які закличуть, і тих, які поведуть”.
Як зазначали творці книг, відомі діячі Віктор Рог та Олег Вітвіцький, яких знають ще й як активних учасників та організаторів патріотичних заходів і акцій, виховних таборів на Бережанщині, зокрема – біля Базниківки, сьогодні ми маємо бути надзвичайно пильними й сильними, маємо реагувати жорстко, щоби здобути авторитет і повагу на міжнародній арені. Розраховувати, в першу чергу, на власні сили, як того нас учили наші попередники, в тому числі – й уродженець Бережанської землі Мирон “Орлик”. Його праця “Ідея і Чин України”, написана наприкінці 1930-х років, уперше побачила світ у 1940 році. Поширювалася підпільно, і довгі роки її переховували підпільники, зв’язкові ОУН – УПА. У незалежній Україні вона вийшла 2001 року за сприяння Молодіжного націоналістичного конгресу. Книга присвячена теоретичним аспектам українського революційного націоналізму. Розрахована на істориків, політологів, студентів, активістів патріотичних структур та громадських організацій, а також для широких кіл громадськості. Перевидана праця “Ідея і Чин України” побачила світ в Українській видавничій спілці ім. Юрія Липи 2017 р.
Дмитро Мирон “Орлик” (5.11.1911 – 25.07.1942), як відомо, народився у селі Рай Бережанського повіту (Тернопільщина). Середню освіту здобув у Бережанській гімназії та в Академічній гімназії у Львові. Навчався на юридичному факультеті Львівського університету. З юнацьких років брав участь у націоналістичному русі, став членом ОУН. У 1932–1933 рр. – референт юнацтва при Крайовій Екзекутиві ОУН на Західноукраїнських земля (ЗУЗ). Деякий час Мирон був головним редактором “Бюлетня ОУН на ЗУЗ”. У липні 1934-го заарештований польською поліцією, звинувачений у приналежності до ОУН, розповсюдженні нелегальної націоналістичної літератури та співучасті у підготовці замаху на співробітника радянського консульства у Львові О.Майлова (замах учинив 23.10.1933 р. М.Лемик). Був засуджений польським судом до семи років ув’язнення. Ув’язнення відбував у тюрмах Равича і Вронок (тепер Польща).
Провідний діяч українського національно-визвольного руху, ідеолог українського націоналізму Дмитро Мирон “Орлик” був учасником Другого Великого Збору ОУН у Римі в 1938 р. Із 1939-го – політично-ідеологічний референт Крайової Екзекутиви ОУН на ЗУЗ. Із червня 1941 р. перебував у Відні, де займався політичним вишколом батальйону “Роланд”. На початку радянсько-німецької війни 1941–1945 рр. брав активну участь у формуванні Похідних груп ОУН(б). У 1941 р. очолив Північно-східну групу ОУН(б), яка вирушила у Наддніпрянську Україну. Із жовтня 1941 р. – Крайовий Провідник ОУН на Осередньо-Східно-Українських Землях (ОСУЗ). Убитий гестапівцями 25 липня 1942 р. під час спроби втечі із в’язниці у Києві на розі Фундуклеївської і Театральної (зараз – Б.Хмельницького та М.Лисенка). Бережанці пишаються тим, що в столиці України – Києві, на місці загибелі Дмитра Мирона “Орлика”, встановлено на його честь меморіальну дошку.
Над книгою “Ієрархія національних пріоритетів” (Київ, МБУ «Центр національного відродження» ГО «Українська справа», 2018) Віктор Рог працював майже тридцять років. Це його перше велике видання, в якому він розмірковує над захистом української землі від окупантів та вихованням нації. До її створення у творчому доробку автора було чотири видання та численні публіцистичні твори.
Після презентації учасники дійства побували в селах Рай і Саранчуки, де вшанували пам’ять славних синів України Дмитра Мирона “Орлика” й Івана Гавдиди, помолившись і поклавши квіти й запалені лампадки до їх пам’ятників.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

.

345

7 68

675

785

908