Коли ми говоримо про літературу, то зазвичай уявляємо, як вона живе в доволі замкненому колі, народжується десь поміж кав’ярнями, старовинними мурами і палацами.

Проте — і на щастя! — їй вже давно тісно лише там, де всі звикли до мистецьких подій та заходів. Саме тому львівські письменники наприкінці березня поїхали в Долину — презентувати Всеукраїнський літературний конкурс рукописів прози на кращу книгу року «КРИЛАТИЙ ЛЕВ», переможницю конкурсу – 2016 Галину Максимів та її дебютну “Книгу амазонок” у рідному місті авторки.
Містечко Долина на Франківщині за легендою було засноване ще у 979 році. Мальовничі краєвиди, довга історія, близькість до містичних Карпат — таке місце не могло не стати багатим на таланти. Один з них — письменниця Галина Максимів, перша книга якої побачила світ наприкінці 2016 року у львівському видавництві “Апріорі”. Після того, як фентезі-роман долинянки здобув першу премію “Крилатого Лева”. Знаково чи ні — та конкурс, який відбувся вперше, завершився перемогою молодої авторки, отож відкриттям нового імені. А також — і перемогою роману у жанрі фентезі, який лише здобуває популярність серед українських видавців. Зате на Заході він давно збирає і лаври премій, і серця читачів. Такий шлях може бути і у “Книги амазонок», яка вже встигла побувати на презентації у Львові та районному Миколаєві у рамках літературного фестивалю “Книжкова толока”. А попереду — львівський Форум Видавців у вересні.
На зустрічі в долинському домі “Просвіти” попри будній день зібралося багато охочих поговорити про сам Конкурс, літературу та привітати з вдалим дебютом авторку. Зі Львова завітали члени журі та організатор проекту письменник Олесь Дяк. За його словами, завдання “Крилатого Лева” — вписувати в сучасну українську літературу нові імена. І перший конкурс зробив це вельми успішно.
Головний редактор журналу “Дзвін” Юрій Коваль, він же і член журі, презентував також березневий випуск часопису, який повністю присвячений молодому письменництву. У цьому номері — п’ятірка з десяти найкращих конкурсантів, кожен з яких був відзначений журі “Крилатого Лева”. Серед них — переможниця конкурсу Галина Максимів, володарка другої премії Наталія Дев’ятко з Дніпра та володарка третьої премії Роксолана Жаркова зі Львівщини.
Говорили багато і про книгу Галини Максимів, і про конкурс, який цього року відбудеться вдруге. Привітати авторку завітали також міський голова Долини Володимир Гаразд, за підтримки якого відбулося літературне дійство, та долинські поети: Ярослав Савчин та Надія Дичка. Члени журі, доктор філософських наук Ігор Держко та письменник Василь Стефак ділилися власною творчістю, дискутували про фентезі та магічний реалізм, які яскраво звучать в романі переможниці. Лунали різні думки — і від прихильників фантастичних жанрів, і від тих, хто вважає їх занадто поширеними під впливом західної культури. Втім, журі, які обрали “Книгу амазонок” з-поміж кількох десятків інших рукописів, відзначили майстерне володіння словом, оригінальність та життєвий досвід вже сформованого автора, які вкладені у роман долинянки. А також — безумовне відчуття зв’язку історії давніх амазонок з сучасністю, з українськими реаліями.
Сама авторка зізналася, що робота над романом у новелах зайняла близько десяти років. Використовувала історичні джерела, біблійні тексти та власні фантазії, які приходили у снах. Амазонки Галини Максимів — сильні жінки. Українські жінки. І попри фантастичну складову книги, дуже легко провести паралелі між древніми воїнами та воїнами сучасними. Адже в непрості для України часи жінки знову і знову стають міцною опорою. А фентезі-історії про могутніх амазонок, які зацікавлять і читача-підлітка і читача-дорослого, — це врешті дуже потрібний нам жанр. Адже Галина Максимів майстерно струшує зі свого тексту пил гендерних стереотипів та української класики, де жінка переважно слабка, стражденна й узалежнена. Амазонки — це напротивагу. Амазонки — це синонім волі й енергії, це тяглість традиції з найдревніших часів, це тверде твердження: “Ми — сильні!”. Це історія, яку варто читати.

Наталія Матолінець, член НСПУ

IMG_20170331_154354