Нещодавно, під акомпанемент нечуваної зливи, коли на львівських тротуарах подекуди вода сягала до колін, відбулася урочиста церемонія вручення нагород переможцям IV Обласної (зі всеукраїнським статусом) літературної премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди. Проте у конференц-залі Палацу мистецтв годі було знайти вільне місце. Інтерес до Премії виріс в рази, тим паче, що підтримати літературно-патріотичне дійство вирішив і відомий український співак з Канади (в минулому соліст легендарної «Ватри») заслужений артист України Ігор Богдан.

Свої нагороди отримали: Ольга Яворська – I премія, за збірку «Сльоза-живиця», Юрій Хмелевський – II премія, за збірку «Ключі до вічності», Ірина Вовк – III премія, за збірку «Туга за Єдинорогом» . Заохочувальна премія у номінації «Молода надія» у Назара Данчишина за збірку «Постання у повстанні». А почесним дипломом «Гордість нації» нагороджений світлої пам’яті Зіновій Красівський, який увійшов в історію визвольних змагань як багатолітній в’язень радянських концтаборів, автор збірки віршів «Невольницькі плачі» та поеми «Тріумф Сатани», які написав у сумнозвісній Володимирській централі, за що був насильно запроторений на всі шість років у спеціальну психіатричну лікарню-в’язницю. Цьогоріч йому виповнилося б дев’яносто.
Попри присутність в наших краях президента України на час проведення церемонії нагородження в залі було чимало осіб депутатського корпусу та представників місцевої влади. Запам’ятався виступ заступника голови Львівської облдержадміністрації п. Романа Филипіва, який у вітальній промові наголосив: «Нема в світі потужнішої зброї, ніж слово. Коли говоримо про українських письменників, то слово набуває особливої ваги, тим паче, коли йдеться про національно-патріотичне виховання. Сьогодні роль митців слова в суспільстві без перебільшення є ще вищою, ніж роль політиків та управлінців різних рівнів…»
На сам кінець модератор літературно-патріотичного свята — голова журі, заслужений діяч мистецтв України, письменник Олесь Дяк підтвердив, що вже приступив до упорядкування наступної антології патріотичної поезії, що невдовзі буде видана за результатами цьогорічного конкурсу.

Олександр Задавура,
член НСЖУ

.

gaser

opter

uras

utre

rerat