Знаю Богдана Ладаная давно – як журналіст журналіста. Особисто познайомились близько десяти років тому.

Він – самбірчанин, працівник ЗМІ. Чотири десятки літ віддав українській журналістиці. Переможець – призер багатьох творчих конкурсів на обласному та Всеукраїнському рівнях. Його успішна довголітня праця відзначена Почесним знаком Національної спілки журналістів України, на державному рівні йому присвоєно Почесне звання «Заслужений журналіст України».
Його праці часто появляються не лише в Україні, але й з кордоном, — зокрема в українській періодиці США, Канади, Австралїі, інших. Його публікації можна надибати в часописах «Благовіст», «Сільські вісті», «Добрий ґосподар», у журналі «Перець. Весела публіка», не рахуючи місцевих видань Львівщини.
До речі, на Всеукраїнському рівні твори Б. Ладаная оцінені досить високо – як новизна в програмах і методиці для шкільного навчально-виховного процесу. Він – лауреат Всеукраїнського творчого конкурсу «Українська мова – мова державна». На основі його творів у закладах освіти, культури, різноманітних молодіжних організаціях організовуються турніри для кмітливих і допитливих. Ім’я автора занесене в Почесну книгу-альманах «Золотий фонд Бойківщини».
Крім журналістських публікацій, Богдан Ладанай видав п’ятнадцять збірок для ерудитів: «Розумова гімнастика», «Першовідкриття і рекорди», «Дивосвіт», «Подумай! Відгадай! 45 головоломок», «Зернини мудрості», «Вікторини. Цікавининки», «Вікторини і кросворди», «Україно моя! Вікторини», « Скриня мудрості: цікаві міні-факти про навколишній світ», «Вікторини плюс… Для кмітливих», «Духовне джерело» і, звісно, «До світла знань»/Вид-во «Тріада плюс», Львів, 2019 р./.
Я так ретельно перелічив назви видань, аби читачам, особливо шкільного віку, подати геть всю палітру авторського захоплення, щоб знати – де і що шукати. Наперед скажу: усе, що він, автор, пропонує своїм читачам, дітям й дорослим, надзвичайно цікаве – і за формою, і за змістом. У книгах подаються події і факти, що навколо нас відбуваються, цікаві і кросворди, і вікторини, і новелки з життя, і явища строкатої нашої планети. Є тут дотепи, ради-поради, футбольні «родзинки» та інше.
А тепер трохи конкретики. Забігаючи наперед, скажу, що книга «До світла знань» — це глибока криниця української мудрості, з якої можна зачерпнути цікаві події і факти, які мали місце в нашій історії, біографії та творчі набутки письменників, науковців Підкарпатського підгір’я, а також інтелектуальні та розважальні задумки для підвищення ерудиції, незалежно від віку. Книга адресується широкому читацькому загалу, матеріал подається доступною й барвистою мовою .
У книзі є такі розділи: «Кетяг цікавих фактів про Україну», «Помізкуймо», «Вікторини», «На життєвих перехрестях», «Футбольна мозаїка», «Дивовижно? Факти – вперта річ!». Вже з цього змісту можна зробити певні висновки про важливість поданого матеріалу та його унікальну цінність для різноманітного розвитку дошкільнят та школярів різного віку, взагалі для формування їхньої особистості.
Є в книзі й такі рубрики: «Зі скарбниці мудрих» — поети Леонардо де Вінчі, Вергілій, Сенека, Отто фон Бісмарк, Хосе Марті, Тарас Шевченко, Ліна Костенко, Андрей Шептицький, Михайло Грушевський, інші світочі нашої нації. Згадуються й імена видатного українського конструктора Архипа Люльки, письменників Максима Рильського, Івана Гнатюка, Романа Пастуха, Андрія Грущака .
Досить цікавий розділ «Вікторини», в якому висвітлюються історія України, зокрема про Григорія Сковороду, Богдана Хмельницького, Симона Петлюру, Миколу Лисенка. Чи не вперше читачі можуть познайомитися з новелами Богдана Ладаная – такими, як «Свято для тата», «Бог мі уберіг від того напасника», «Останній празник Михайла», «Що згубило тебе, ясене?», «Життя – як павутинка». Зрештою, чим вони цікаві? Правдою життя, добірною мовою, глибоким психологізмом, яскравістю почуттів героїв, шанобливою любов’ю до людей та рідної землі. Либонь, вже пора автору збірника видати окремою книгою свої короткі новелістичні оповідки. Вони того варті!
І насамкінець скажу таке: перше – унікальність книг Богдана Ладаная — досить вагома. Це, так би мовити, буквар щодо пізнання світу, речей, подій та фактів; друге – видати б окремою книгою й свою публіцистику, зокрема журналістські статті, інтерв’ю, есеї, рецензії тощо. Бо це, що не кажи, а історія наша, особливо галицького краю.
Що ж, нових творчих досягнень, Тобі, Богдане! З Богом і Україною!

Андрій Грущак,
Член Національних спілок України – письменницької
та журналістської, член Всеукраїнського об’єднання
«Письменники Бойківщини»