Кілька тижнів тому Львівська письменницька організація започаткувала проєкт “КОНТРАЛАЙКА”, який покликаний максимально унеможливити використання нецензурної лексики у мові нашого повсякденного життя. З цієї нагоди відбувся Круглий стіл, в роботі якого взяли участь представники різних професій та напрямків діяльності (письменники, духовенство, правники, представники влади та молодіжних організацій, педагоги). 

Кожен із нас зіткнувся з такою ситуацією, коли ми ставали свідками вживання  ненормативної лексики школярами, старшими молодими людьми – студентами, яка змушує протестувати наш мозок. В загальному виділяють до 30 функцій ненормативної лексики: це і емоційне розрядження, і спосіб (деколи єдино можливий) бунту, і бажання виділитися, спосіб творення окремої групи і пізнання «своїх», спосіб спантеличити, принизити і морально знесилити співрозмовника, для когось це спосіб показатися і почуватися свобідним, для когось – висловити агресію, а ще для інших – просто спосіб зв’язати слова у речення…. Не забуваймо, що лихослів’ям цікавиться і медицина, яка розглядає хворобливу схильність до вживання нецензурних слів як симптом нейропсихічного розладу (синдром Туретта) або регресію (захисний механізм психіки, в ході якого людина повертається на попередню або менш зрілу стадію розвитку). Також у людини, яка послуговується неприємними словами, – недорозвинута ліва півкуля мозку, яка відповідає за інтелект.

Як зауважив голова Львівської обласної організації НСПУ Олесь Дяк, проєкт «Контралайка» не вирішить нагальну проблему, але приверне увагу певних кіл громадськості, спонукає до активної діяльності. У зібранні взяли участь письменники Юрій Грешко та Леся Бернакевич, настоятелька згромадження сестер милосердя святого Вікентія Української греко-католицької церкви Валентина Рябушко, громадська діячка, голова Благодійного Фонду «Святої Марії-Магдалини» Іванна Михайлишин, заступниця голови Пустомитівської об’єднаної територіальної громади Тетяна Голдун, викладачка правознавства у Львівському технологічному коледжі Надія Ковалишин. Учасники Круглого столу обрали пріоритети подальших спільних дій та запланували конкретні заходи в навчальних закладах, бібліотеках. А також дійшли до висновку: змусити молодь свідомо позбутися лихослів’я може лише людина, яка користується авторитетом. А це теж складно. Бо для сучасних молодих людей авторитетів не існує. Авторитет можна в них лише заслужити!…

Також було визначено переможців конкурсу крилатих висловів, тексти яких згодом будуть використані для агітаційних заходів.

Прес-служба Львівської обласної організації НСПУ