19 серпня віруючі відзначають Преображення Господнє – одне з дванадцяти найважливіших свят у році. До цієї події приурочене народне свято Яблучний Спас

Торжество приурочене до дати, коли Ісус з’явився перед усіма людьми в своєму божественному сяйві, знаючи про майбутні події.

Преображення Господнє або Яблучний Спас – це дві назви однієї і тієї ж події. Перша – за церковним календарем, друга – за народним. Дане торжество відноситься до дванадесятих свят (дванадцяти найважливіших подій в житті Христа і Богородиці) і щорічно відзначається 19 серпня.

Деякі історики стверджують, що відбулася сама подія в лютому або березні – незадовго до Хресної Смерті Спасителя. Відзначають її в серпні, тому що християнство спробувало органічно замінити язичницькі свята замість їх повного винищення. В кінці серпня слов’яни відзначали свято врожаю, яке перетворилося на Яблучний Спас або Преображення Господнє.

У цю дату у всіх церквах і храмах дзвонять дзвони, а священики проводять служби. Парафіяни ставлять свічки за здроров’я, моляться святим про благополуччя в справах і освячують яблука. Через те, що церковне свято тісно переплетене з народним, традиції святкування також сплелися воєдино.

Напередодні свята служиться всеношна, а вранці читаються канони преподобних Косми Маюмського та Іоанна Дамаскіна. Незважаючи на те, що свято випадає на Успенський піст, дозволено зробити послаблення і з’їсти трохи риби, а також випити вина. Згідно з народною традицією, в цю дату потрібно їсти плоди нового врожаю. Важливо було першими спробувати освячені яблука, а вже потім пекти з них пироги і пригощати знайомих.