І знову нас зібрала Косівська центральна міська бібліотека. Сьогодні, 13 січня 2024 року, вперше в цьому році в її світлиці відбувся мистецький захід «Вечір власного твору», який ініціювали  Василь Шкурган — член Національної спілки письменників України, голова Косівського осередку НСПУ, лавреат літературної премії «Князь Роси» ім. Т.Мельничука,  та Тетяна Торак — студентка I курсу філологічного факультету Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника.

На вечір  завітала творча інтелігенція Косівщини — різного віку, професій, уподобань, освіти, фаху,  серед яких  — освітяни,  медики, митці,  науковці НПП «Гуцульщина», бібліотечні працівники. 

Василь Шкурган  відкриваючи творчий захід,  зазначив: «Цей вечір покликаний сприяти розвитку поезії, поверненню до традиції поетичних читань, відновленню діалогу між поезією та іншими видами мистецтва, створенню на сторінках засобів масової інформації позитивного образу поезії як справді сучасного  мистецтва,  відкритого для людей».

В. І. Шкурган організував святкове зібрання так, що для присутніх дві години промайнули швидко і в піднесеному настрої. Захід був  цікавим і душевним.

Перед початком Василь Іванович зробив декілька оголошень, зокрема:

Івано-Франківська НСПУ випустила три альманахи (міні-антології)  —  перший «Яблуко», другий «Хризантема —  королева осені», третій «Святкова феєрія»,   в який увійшли поетичні і прозові  твори наших літераторів Аделі Григорук, Миколи Близнюка, Василя Шкургана.

В альманахи НСПУ та журнал «Золота пектораль» можуть надсилати свої твори і початківці в літературі, незважаючи на вік. 

Автори, що працюють у жанрах малої прози та поезії, потребують  краще зрозуміти всі аспекти психології творчості, можуть стати учасниками літстудії «Співголосся» у фейсбуці.

Охочі можуть взяти участь і в Шевченківських читаннях (вірші різної тематики), які відбудуться в Народному домі м. Косова 18 лютого 2024 року.

 А учасники літературної зустрічі в бібліотеці, яких представляв Василь Шкурган, мали  можливість прочитати свої вірші, малі прозові чи уривки більших прозових творів і поділитися думками про роль поезії в нашому житті.

Присутні уважно слухали Марійку Лазарович — філологиню, дослідницю фольклору, Ігоря Маковійчука — поета, Віру Борис-Татарчук — писанкарку, аніматорку, Олександру Кіт-Басисту — лікарку, Надію Іванюк-Пасічняк — членкиню Клубу інтелігенції ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта», Світлану Крицкалюк — викладачку музичної школи, Богдана Романишина — художника, Володимира Довгуна —  художника, автора пісень, з уст яких лунала  створена ними  патріотична, філософська,  духовна і лірична поезія.

Зворушили  аудиторію пісні на вірші Василя Гостюка у виконанні народного артиста України Віталія Білоножка, який саме в ці дні відійшов за земні обрії.

Не залишились  поза увагою проза, прочитана наймолодшою учасницею заходу —  Тетяною Торак,  колядки Марії Лазарович,  розповіді Івана Павлюка про свого вчителя, наставника, світлої пам’яті  Богдана Радиша-Маринюка, землячку Андріану Сусак. Ми слухали  пісні на слова Івана Павлюка та  Василя Гостюка, вірші гуцульською говіркою Василя Шкургана — «хранителя мовних скарбів» (за висловом А.Григорук).

Пісня на слова І.Павлюка та музику В.Вольського, присвячена Народній героїні  України Андріані Арехті-Сусак, яка вийшла на екран завдяки Василеві Федоришину, Дмитрові Федорчуку, Валерію Данилюку, Леоніду Процюку, Марійці Сумарук, взяла за душу, зворушила так, що защеміло серце, покотилися сльози. Іван Павлюк висловив щиру подяку їм. Свої  враження про пісню сказав і Василь Гостюк:

« Немає слів. Щемно на серці, сльози на очах,  коли слухаєш пісні чи вірші, присвячені Героям війни. Мене як поета-пісняра  до глибини душі пронизала ця пісня, присвячена живій героїні.  Варто,  щоб вона звучала в усіх школах».

Вечір поезії пройшов цікаво й захоплююче, він нікого не залишив байдужим і припав до душі кожному з присутніх, бо хоч звучали  вірші й різні за рівнем літературної майстерності, та слова в них щирі, сповнені любові й ніжності, і линуть вони  з глибини душі, серця. Учасники заходу були  вражені почутим, поетична і творча атмосфера панувала в аудиторії, в серцях  і в думках кожного присутнього. 

«Сьогоднішнє зібрання — це своєрідне відновлення літературної студії «Флояра».  І ми повинні шукати енергію, щоб відродити  її», — сказав на закінчення Василь Шкурган.

Закінчити розповідь хочу віршованими рядками експромтом створеними під  час зустрічі Надією Іванюк-Пасічняк:

 «Сьогодні — свято для душі,

Читались, слухались вірші,

Слова звучали, римувались,

Струмочком чистим виливались…

Звучали вірші,  справжні, зрілі,

І пафосні, і трошки «білі»,

Усі —  як друг на самоті.

Тож не мовчім ! Хай пишуться вірші!»

Шановним авторам  художнього слова хочеться щиро побажати, щоб поезія ніколи не покидала душу, щоб творити і писати допомагала любов близьких і теплота рідних сердець. Натхнення та успіхів на літературній ниві!

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

Фото на згадку про зустріч. Зліва направо: Василь Данко, Федір Тершак, Іван Павлюк, Йосип Приймак, Володимир Довгун, Василь Шкурган, Уляна Книш, Василь Гостюк, Ігор Маковійчук, Богдан Романишин, Анатолій Гордійчук, Мирослав Радиш. Сидять зліва направо: Марійка Лазарович, Світлана Крицкалюк, Тетяна Торак, Надія Надія Іванюк-Пасічняк, Олесандра Кіт-Басиста, Марія Порох, Віра Борис-Татарчук.