26 квітня 2023 року у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого (м. Кропивницький) відбувся захід-реквієм з нагоди чергових роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС. Для школярів, які прийшли на цю зустріч, це був своєрідний урок історії і одночасно літератури, тому що організатори запросили письменників з обласного літературного об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного. А у документальному відеофільмі згадали літераторів-ліквідаторів із Кропивницького Леоніда Коцара,  Сергія Колесникова і Андрія Фоменка.

Прозаїк зі «Степу» Ніна Даниленко розповіла про діяльність  літоб’єднання, показала видані ним у 2022-23 роках книжки.Їх уже 6,усі відредагував редактор альманаху «Степ» Олександр Архангельський . У двох недавніх  збірках є твори, де дія відбувається у Чорнобильській зоні під час нинішньої війни. Це «Песиголовці» голови  «Степу» Ольги Полевіної та «Рудий лис» Максима Липкана.

Степівчанка Тетяна Микитась пригадала: вперше вона довідалася про те, що на Чорнобильській атомній станції щось трапилося, з передачі фінського телебачення у Таллінні(Естонія), де тоді жила. А радянська преса спочатку мовчала… Тетяна Дмитрівна прочитала  вірші пам’яті автора   повісті «Відрядження до пекла» Сергія  Колесникова.

Галина Суржок свої зворушливі поетичні рядки присвятила батькові. Коли його відправили в Чорнобиль рятувати світ від атомного лиха, вона була ще дитиною. Тепер дуже щаслива, що батько, Григорій Дмитрович Колосовський, прийшов на цю зустріч і розповів про пережите у страшні дні біля зруйнованого реактора.

У відеокліпі під композицію Євгена Хмари було показано кадри міст Чорнобильської зони до катастрофи і після неї. А оповідання Ольги Полевіної «Аліса», яке прочитала Ніна Даниленко, ніби відкрило двері у порожні чорнобильські оселі. Там і досі розмовляють покинуті дитячі іграшки, нишпорять злодії і блукають душі тих, хто то встиг евакуюватися, але променева хвороба все одно їх наздогнала…

Ніна Даниленко, прозаїк, член обласного літоб’єднання «Степ» ім.В.Погрібного (м. Кропивницький)