22 вересня в рамках проведення 53-го Всеукраїнського фестивалю театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» у Кропивницькому відбувся всеукраїнський фестиваль-ярмарок «Книговир-2023». Ініціатором заходу виступили Кіровоградська обласна військова адміністрація та видавництво «Імекс-ЛТД». Участь у заходах книжкового ярмарку взяло чимало місцевих авторів: Олена Надутенко, Олег Бондар, Петро Мельник, Анатолій Каретний, Олександр Косенко. Також зі своїми книгами та виступами завітали і гості – Сергій Пантюк, Іван Андрусяк, Тетяна Шептицька.

Широко була представлена на ярмарку і продукція місцевого видавництва «Імекс-ЛТД», директоркою котрого є Тамара Самиляк, а також столичного видавництва «Український пріоритет», яке очолює Володимир Шовкошитний.

Активну участь у ярмарку взяла і Кіровоградська обласна організація Національної спілки письменників України. Біля книжкового намету НСПУ постійно можна було спілкуватися з письменниками, купувати пропоновану книжкову продукцію, дискутувати і, звісно, запрошувати до книжкових презентацій їхніх видань у заклади освіти Кропивницького. Крім того, на поетичній сцені виступили Василь Левицький, Оксана Буянова, Вікторія Шкабой, Ксенія Івашина, Ольга Могильда, Ольга Краснопольська, Ольга Полевіна, Аліна Шевченко, Надія Гармазій.

Спеціальним гостем заходу, якого представила обласна письменницька організація, стала херсонська авторка Альона Мовчан, яка презентувала свій дебютний прозовий твір – роман-хроніку «Окупація». Це видання здійснено за підтримки УКФ, тому присутні могли отримати роман у подарунок з автографом письменниці. У книзі розповідається про пережиті авторкою події повномасштабного вторгнення, адже Альона Мовчан разом з родиною залишалась в окупованому місті до вересня 2022 року, а з того часу активно займається волонтерською діяльністю.

Як наголосила у своєму виступі голова обласного письменницького осередку Надія Гармазій, сьогодні подібні фестивалі свідчать про нашу єдність і готовність чинити духовний опір усіма доступними методами. Тільки впродовж останнього місяця Кіровоградська обласна організація ініціювала або ж долучилась в якості учасника до чотирьох таких ініціатив.

Пресслужба Кіровоградської ОО НСПУ