В рамках тридцятого Форуму видавців у Львові в Залі літературної слави Львівської письменницької організації відбулась презентація літературних новинок під назвою “Формат вільного мікрофона”.

Леся Бернакевич представила свою нову повість “Свист мавпенятка”, в якій ідеться не лише про любов до природи, а й про шлюбних аферистів. Актуальність книги в тому, що шлюбні афери посідають одне з перших місць у злочинному світі поряд з убивствами й пограбуваннями. До них вдаються жінки й мужчини, а їхніми жертвами стають не молодь, а ті, кому за 30.  Рекорди ж б’ють ті, кому за 70 і більше. Бо, як співає Марія Шалайкевич, “усі ми прагнемо любові – і юні, і немолоді”, в той час як старші люди нерідко є самотніми, встигають стати вдівцями чи вдовицями, чим раз менше мають друзів, то чим раз більша ймовірність, що в них щось є за душею. Ось усім цим і користають нечесні спритники.

“Через апокаліптичні події минулого року нам випало довести світу, що ми були, є і будемо”, – сказала Оксана Лозова. Віра в переможний мир на рідній землі надихнула письменницю та її сина Василя Лозового, який у лютому 2022 року став добровольцем на захист України, створити спільну збірку поезій “Ми – є!”

В жодній книжці, кінофільмі зі щасливим закінченням, де закоханим після багатьох перешкод і випробувань вдається, врешті, поєднати свої долі, нема продовження, як жили щасливі герої далі. Сценарії бувають різні. Свій сценарій запропонувала поетеса Наталі Калиновська, представивши на суд колег свою нову збірку поезій “Душа лікується тобою”. “А лікування іноді буває і неприємним, – зауважила авторка, – адже пігулки – то не драже”.

Хто не пригадує повісті Гоголя «Вій»? Та, мабуть, нікого не зацікавило минуле Панночки, якому класик не надав особливого значення. Що спонукало її,  заможну й вродливу дівчину, вдатися до відьомства? Цікаво було слухати версію Юрія Грешка, який запропонував на суд читача свою нову книгу – повість “Світло в пітьмі сяє”.

Підняла настрій присутнім авторка нової збірки гумору “Маски і голоси” Мирослава Данилевська. Але якщо Мирослава  творить гумор, то не ради сміху. Кожна її гумореска чи пародія – це оригінальна картина дійсності  сучасників, які її населяють і з якими особисто знайома авторка.  Що стосується пародій, то авторка зуміла в них підкреслити головну рису того чи іншого колеги по перу, те, що становить його родзинку. І хай ця родзинка не завжди сприймається ближніми, та в поетичних  рядках відчувається підтекст  письменниці, що з поблажливою мудрістю досвідченої людини констатує: на світі треба всяких людей, і в тому їхня цінність…

P.S. Як завжди високопрофесійно модерував захід наш керманич Олесь Дяк.

Пресслужба Львівської обласної організації НСПУ