Активісти громадської організації «Інститут успішного міста» створили онлайн-мапу публічних просторів України «УрбанПростір».

В Україні публічні простори тільки починають розвиватися і вже існують позитивні приклади та результати їхньої реалізації, зокрема відомі у Києві – парк “Наталка, “Самосад”, сквер Небесної сотні, у регіонах – мистецькі простори “Теплиця” (м. Слов’янськ) та “ВІЛЬна ХАта” (м. Краматорськ), сквер на Сихові від Групи 109″ (м. Львів), ініціатива “Сад поруч” (м. Дніпро), проект “Бандера Square” (м. Луцьк). Але часто виникає ситуація, коли про подібні ініціативи не знають не те, що в Україні, навіть у місті, де вони існують, або в регіоні. До того ж, не всі знають, що ці публічні простори ініційовані та організовані активними й небайдужими громадянами, громадськими ініціативами та організаціями.

«Проект «УрбанПростір» спрямований на популяризацію публічних просторів та поширення інформації про наявні вільні простори. Ми прагнемо показати людям, що все в їх силах, і не завжди потрібні великі кошти та ресурси, щоб змінити своє місто», – розповідають ініціатори проекту.

У вільному доступі кожен може знайти місце для відпочинку або роботи, подивитись як працюють сучасні бібліотеки та музеї, знайти цікаву саме для тебе платформу громадських ініціатив.

Платформа передбачає постійне оновлення. Наразі на карту нанесено вже понад 150 публічних просторів. Кожен охочий може долучитися до розширення проекту, додавши на карту місце через спеціально розроблену форму на веб-сайті.

Презентація проекту відбудеться 4 серпня (п’ятниця) в Українському кризовому медіа центрі за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 2. Початок о 10.30. Запрошуються журналісти, громадські активісти, представники державних органів та всі небайдужі до розвитку своїх міст.