11 серпня у Полтавському літературно-меморіальному музеї В.Г.Короленка відкрилася виставка живописних робіт Тетяни Кобзар, професійної художниці та народної майстрині із Полтавщини.

Це вже друга персональна виставка авторки у залах короленківського музею. Перша була у стилі народного лубка, друга – у стилі імпресіонізму, що доводить різнобічність таланту Тетяни.

Нинішня виставка присвячена Франції, країні, з якою була тісно пов’язана родина Володимира Короленка, у якій народилася його єдина онука, у якій він неодноразово бував, про яку писав. 8 живописних робіт дають змогу відвідувачам здійснити захоплюючу подорож Лазурним берегом Канн, виноградниками Шампані, набережними та мостами Парижу. Художниці вдалося передати своє захоплення прекрасною країною через квіткове розмаїття та архітектурну велич споруд, Ейфелевої вежі зокрема.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку та помилуватися вишуканими картинами, – повідовляє прес-служба управління культури виконавчого комітету Полтавської міської ради.

ДОВІДКА:

Тетяна Кобзар – професійна художниця, народна майстриня з Полтавщини, є членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України з 2002 року.
Має вищу педагогічну та художню спеціальну освіту: закінчила Московський університет мистецтв та Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка.
Фахівці називають малярство Тетяни Кобзар “народною картиною ХХІ століття”. Любов до народного мистецтва намагався прищепити ще в дитинстві батько. Проте спочатку малювала пейзажі Полтавщини. Лише згодом з’явилася мета – підносити національне, самобутнє. Раніше народну картину малювали непрофесійні художники. Тетяні Кобзар вдалося поставити народне малярство на професійну основу. Нині роботи художниці в цьому стилі – це якісно новий колоритний образ, у певній мірі казковий переказ традицій, культури та побуту українського народу.
Сьогодні авторка має власний мистецький почерк, який є впізнаваним в мистецьких колах. Художниця не тільки продовжує писати в стилі «народного малярства», а ще й плідно працює в стилі імпресіонізму, тому і виставки у неї завжди різні. Полотна Тетяни Кобзар захоплюють грою надзвичайно яскравих кольорів. Зображення не “підкорюються” законам статичності: вони рухливі, мінливі, а живописні мазки, лінії, плями знаходяться у гармонійній взаємодії.
Виставка живопису «Сонячний Прованс» це – бажання художниці передати глядачеві своє світосприйняття, відобразити реальність, поділитися враженнями, емоціями.
Нинішня виставка Тетяни Кобзар, яка присвячена Франції, відображає бачення європейських краєвидів очима українського митця. Представлені в експозиції 12 мистецьких робіт – своєрідна захоплююча подорож Францією. Натхненна лавандовими просторами синьо-бузкового оксамиту, виноградниками Шампані, Лазурним берегом Канн, квітнучими мімозами Мандельє-ла-Напуль авторка виразила захоплення країною саме через квіткове розмаїття.
В результаті творчого пошуку і фантазії на полотнах з’явилися яскраві квіти, ніби художня вигадка селекціонера, та вишукані пейзажі, виконані в експресивній манері.
Завдяки активній виставковій діяльності (понад 25 персональних виставок) з творами Тетяни Кобзар ознайомилися не тільки полтавці, а й мешканці Києва, Дніпропетровська, Львова, Канева, Батурина, Черкас.
Роботи мисткині зберігаються в Музеї етнографії та художнього промислу НАНУ (м. Львів), Літературно-меморіальному музеї В. Г. Короленка (м. Полтава), Літературно-меморіальному музеї І. П. Котляревського (м. Полтава) та приватних колекціях США, Канади, Німеччини, Франції, Польщі, України та Росії. Входять до каталогів: НСХУ, НСМНМУ, “Народне мистецтво Полтавщини”, “Лубенська художня Весна-2015”. Біографічна довідка про Тетяну Кобзар увійшла до “Енциклопедії Сучасної України”.
Творчість Тетяни Кобзар добре відома в Україні й з успіхом інтегрується у європейський культурний простір.

Персональні виставки Тетяни Кобзар:
Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського
Полтавський літературно-меморіальний музей І. П. Котляревського
Галерея образотворчого мистецтва Лубенського краєзнавчого музею
Полтавський літературно-меморіальний музей В. Г. Короленка
Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», палац Кирила Розумовського, м. Батурин
Черкаський обласний художній музей
Український центр народної культури «Музей Івана Гончара» м. Київ
Музей етнографії та художнього промислу, м. Львів
Центр української культури та мистецтва, м Київ
Art Eco Cafe, галерея сучасного мистецтва, м. Київ
Регіональний центр сучасного мистецтва “Арт-Шик”, м. Вінниця
Арт-галерея, м. Київ

Тетяна Кобзар та Микола Мещеряков (чоловік та організатор , близько 27 виставок по Україні)

Тетяна Кобзар та Микола Мещеряков (чоловік та організатор 27 виставок своєї дружини в містах України)

 

"Сонячний Прованс"

“Сонячний Прованс”

 

 "Золота троянда"

“Золота троянда”

 

 "Народне малярство"

“Народне малярство”

 

 

Відео

https://yadi.sk/d/Bd047erygPAep