Цими днями, за довгі роки пошуків, вдалось віднайти місце розстрілу Українських патріотів, яких розстріляли німецькі окупанти 27 листопада 1942 року.

Більшість із убитих фашистами були мешканцями Івано-Франківщини (Городенківщина та Коломийщина). В основному це селяни, інтелігенція, молодь та священик Павло Василькович Витвицький, який був парохом в с. Жаб”є в Станіславівській єпархії. На передбачуваному місці, декілька років тому, встановлено пам’ятний хрест, а кожного року відбувається вшанування розстріляних людей поминальною панахидою.
За архівними даними наказом німецької служби безпеки від 25 лютого 1941 року було розроблене розпорядження, згідно з яким таємному розстрілу підлягали 100 прихильників руху Бандери. В таємних документах німецької служби безпеки вказано, що німці організували акцію “100 за 1” після вбивства у Львові членом руху Бандери СС-штурм-шарфюрера і кримінального секретаря Георгарда Шарфа із Головного уряду безпеки Райху. Тому, з 25 по 27 листопада 1942 року гестапівці розстріляли 28 в’язнів у Львові, ще 20 – в інших містах Галичини, а потім 52 у Чорткові. Так зване захоронення проводили у полі між Чортковом та Ягільницею.
Цікавим фактом є те, що «знайшовся» мисливець, який випадково помітив, що з лисячої нори у передбачуваному місці захоронення видніються кістки. Після цього у полі між Чортковом та Ягільницею провели негайне шуфрування ґрунту, яким і підтвердили, що там є поховання людей. До слова, воно знаходиться у районі колишньої порохівні, на відстані 280 метрів від автодороги Чортків – Ягільниця.
Пошукові роботи тривали більше трьох років, що дало свій результат. Попереду ексгумація, встановлення і підтвердження кожної особи із розстріляного списку та захоронення українських патріотів.
Слід зауважити, що розкопки проводилися за ініціативи краєзнавця, громадського діяча Юхима Макотерського та підтримки директора Чортківського педагогічного коледжу Романа Пахолка, з допомогою долучилися депутат обласної ради Василь Вислоцький та депутати місцевого рівня. Завершили святу справу фахівці ГО “Патріот” та КП “Доля” з м. Львова, повідомляє прес-служба Чортківської РДА. Обов’язково треба згадати чортківського краєзнавця і поета Андрія Базалінського, який витратив частину свого життя, щоб дослідити цю трагічну подію з історії нашого краю, а в 2003 році видав об’ємну книгу “Нас постріляли німці в сорок другому…” 

01

02

03

04

05

06