Олег Кришталь. До співу пташок. Приватна подорож до себе: роман-есе. – К.: ФОП ПАЛИВОДА А. В., 2022. – 256 с.

 

Поспішай до мене, але до себе – насамперед!

Удосконалюйся, але найперше дбай про те,

аби ти був у злагоді з самим собою.

Сенека, «Моральні листи до Луцілія». Лист XXXV

 

Земля крутиться, а небеса мовчать.

                                Олег Кришталь

Сутність людини – бути собою не зрадити себе, свою пам’ять, хоча часто мріємо стати іншими, «Але стати собою набагато складніше, ніж стати іншим» (Володимир Єрмоленко, «Далекі близькі»). Повертаймося до себе, «Бо духовне відродження – це передусім повернення… “Поверни себе – собі ж, – радив Сенека, – якщо хочеш стати вільним”. А в іншому місці: “Живи для інших, якщо хочеш для себе жити”. Бо інші, продовжимо думку стоїка, – це твій народ; ти – його частка. Якщо не житимеш для цілості, то й в частці своїй не житимеш, вільним не будеш…» (Андрій Содомора, «Студії одного вірша»).

Пам’ятаймо й цю неспростовну істину: «Адже не все, що від людини, є людиною… Приміром, гинуть люди, –  а людськість, на зразок якої створюється людина (Творцем нашим небесним – Б. Д.), залишається, і не завдає їй жодної шкодите, що ті люди страждають, загибають» (Сенека, «Моральні листи до Люцілія». Лист LXV).

Читаю книжку Олега Кришталя «До співу пташок»: «Де ховається Бог?… Раптом я здогадався, де ховається Бог.

– здогадайтесь і ви!» (стор. 31). Відповіді нема. Книга написана так, щоб спонукати читача до роздумів і не більше. В цьому і суть РОЗУМНИХ КНИГ.

Курт Гедель доводить, що ми не знаємо і знати не будемо відповіді на поставлене питання. А все ж… Бог не ховається. Він всюди і в усьому. Бога не бачимо, АЛЕ БАЧИМО ЙОГО ТВОРИВО!!! Що ще?

«Бог є Дух…» (Євангеліє від Івана 4:24а). У книжці Мічіо Кайку «Фізика майбутнього» є розділ «Нанотехнології» (Все з нічого?); за Луї Пастером, – «Значення безмежно малого безмежно велике». Вчені дійшли висновку, що ідеальний вакуум володіє колосальною енергією. Як її освоїти? Чи може її задіяти Той, що створив усе і всіх?! Чи здатні ми це бодай зрозуміти? «Через те докази існування Бога є не природничо-науковими доказами, а чимось значно більшим» (Манфред Лютц, «Блеф! Фальсифікація світу»).

Чи усвідомлюємо глибинну сутність Бога? Люди переважно не схильні до осмислення незбагненного і живуть усталеними думками, традиціями й обрядами, яких перетворили на обрядовірство. Думання виснажує, втомлює… Чи готові ми осмислити інформацію для думання?

Бог немає ні початку, ні кінця. Ми ж – пилинка пилинки і живемо момент моменту в цьому незбагненному, нескінченному світі! У Всесвіті чотириста мільярдів галактик, у кожній – сто мільярдів зірок…

Курт Гедель (1906—1978) був математиком, логіком і філософом науки. Найбільш відоме досягнення Геделя – це сформульовані і доведені ним теореми про неповноту, опубліковані в 1931 році. Першу згадує з глибини свого розуміння Вадим Скуратівський у післямові про Паскалеві «Думки» («Блез Паскаль і його “Думки”»). У кн. Блез Паскаль. Думки. /Пер. з фр. – К.: ДУХ І ЛІТЕРА. 2009. – 704 с.). В ній йдеться про те, що ми не спроможні пізнати світ, не вийшовши за межі системи в якій живемо. Якщо існує кінець Всесвіту, то за ним – початок…

*        *        *

Інформація для розмислів: «Щоб виправдати сподівання Спасителя, ми мусимо не тільки зосередитися на прекрасному, а й НАВЧИТИСЯ СПІВАТИ КРАЩЕ ЗА ПТАХІВ. Для цього, насамперед, нам доведеться зрозуміти, ЧОМУ нас зворушують пташині співи. Наша наука вже займається цим» (₴₴₴, «До співу пташок». Стор. 228).

«Коли лежиш в полі лицем до неба і вслухаєшся в многоголосу ТИШУ полів, то помічаєш, що в ній щось є не земне, а небесне» (Михайло Коцюбинський, «Intermezzo»).

         ТИША. https://zbruc.eu/node/112115

*        *        *

Олег Кришталь стверджує: «У наш час більшість читає по діагоналі: схоплюєш сенс і заощаджуєш час, втрачаючи лише несуттєві деталі. Звичка пояснюється тим, що на мові слів нове вичерпується» (стор. 10). А чи так воно є? Устрій світу – це устрій мови. Хоча мені здається, що в цьому устрої ми ще несповна усвідомили ДІЮ СЛОВА. Мова – це насамперед діяльність, адже СЛОВО передає думку. Пам’ятаймо, що «В мовчанні володіємо словами, / Та сказані вже володіють нами» (Сааді, «Бустан»).

ЧОМУ НАШЕ МАЙБУТНЄ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЧИТАННЯ…

«Нечитання знесе Україну зі світу» (Євген Маланюк). Людина, яка не читає, то не здатна мислити, творчо мислити. Така людина перетворюється на раба чужих думок.

В наш час виховання, формування світогляду молоді є одним із основних засобів уникнення глобальної катастрофи. Мозок, за визначенням академіка Олега Кришталя (директора  інституту фізіології ім. О. О. Богомольця), найдивовижніший, найскладніший пристрій Всесвіту (що нам доступно на сьогоднішній день) і, щоб його не втрачати, то цей витвір мусить працювати за призначенням…

Мозок вбивають лінощі. Мозок гнучкий в будь-якому віці, але його необхідно вправляти, тренувати, використовувати за призначенням.

Мозок стимулює: ЧИТАННЯ, ПИСЬМО і все, що спонукає до РОЗДУМІВ.

Є книжки, які можна комусь переповідати, а от виважену, сповнену життєвого і наукового досвіду книгу Олега Кришталя треба ПРОЧИТУВАТИ… Адже, згадаймо Катона, «… читати і не прочитувати – то не почитати».

Що таке – відповідальність митця? До чого митець повинен підштовхувати чи скеровувати людину? Найкоротша відповідь – до критичного мислення (https://telegra.ph/fhjk-01-11?fbclid=IwAR1ro-3zbHNM38QyI9AHm-ob53n6VXfII4IF8WidRgqSP3zw-apsQj6d-84).

 

Богдан ДЯЧИШИН, м. Львів