Ще у 60-их роках минулого століття поціновувачі красного письменства вперше почули вірші уродженця Шумщини Степана Бабія, хоча його поетичний дебют окремою книгою відбувся дещо пізніше. І значною мірою – через цензурні рогатки комуністичної системи.

Отже, без перебільшення можемо говорити, наш краянин, син бандерівця, увійшов у коло віршотворців-шістдесятників. Про це, зокрема, йшлося днями під час зустрічі письменника з читачами у районній бібліотеці. А почалася вона виконанням пісні «Шумські ліси» колективом з Шумської школи мистецтв. Цікаво, що цей вірш Степан Бабій написав давно, а музику до нього створив Заслужений працівник культури України Василь Ільків.
До речі, того дня учасники дійства мали змогу переглянути телефільм «Шумські ліси», сценарій до якого написав наш краянин. Зауважу, що це не перша його спроба у цьому жанрі, бо ще раніше до глядачів прийшли його телефільми про Тараса Шевченка та Лесю Українку.
А справжньою родзинкою зустрічі стала презентація збірки віршів і публіцистики «Фантомний біль», яку уродженець краю випустив недавно. Про це видання можна багато говорити, та згадаємо лише про одне – за нього, а також за книги «Слова, що необхідні, як патрони» і «Білі голуби над Шумськом» автор удостоєний премії імені Світочів, яку засновано на Рівненщині.
Письменник розповів про роботу над ними і фільмом, прочитав нові поезії. А голова районної організації Конгресу української інтелігенції Іван Щурик та педагог Олена Ходюк щиро дякували йому за творчу працю, бажали нових успіхів.

Ігор ФАРИНА, член НСПУ.
Фото Віктора СМОЛЯКА.