На двох поверхах у будівлі Будинку Художника в Києві розмістилась виставка Херсонщина – це Україна. До столиці художню виставку привезли засновник та голова правління ГО «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад» Павло Ярмій та директор БФ «Це Крафт» Вікторія Кулакова. Цей проєкт підтримали  Міністерство культури та інформаційної політики України, Національна спілка художників України, УКФ та низка громадських організацій. Кошти з продажу картин організатори спрямують для ЗСУ та на відбудову культурних памяток деокупованих територій.

На стінах холу Будинку художника висять мистецькі полотна на різну тематику. Порізаний на скибки кавун, розкиданий десь у лісі, човни з напнутими вітрилами, тихі вулички міст, церкви й тихі гавані. Звісно, на полотнах митців відображено й наш буремний час.

До прикладу, на полотні художниці Ірини Гарькавець зображений сивий дід із прапором України на шиї, на його фоні видніються чорні силуети чоловіків й сонях, увіткнутий у таємний блок-пост. Латинськими літерами написано “PARTIZAN”. Картина символізує мужність та героїзм херсонських партизан, які жертвували своїм життя заради визволення рідного краю.

Поряд із картиною “Херсонські партизани” висить диптих авторства Владислава Задворського “Очима дівчинки” та “Війна в Україні”. Так, на одній із картин можна відчитати страх, біль, розпач у очах жінок і матерів. Із ними поряд стоять солдати зі зброєю, котрі нищать Московію. Поряд із диптихом висить прониклива картина козака. Його очі протинають свідомість кожного, хто дивиться на це полотно. Підсилюють ефект споглядання слова англійською мовою “FREEDOM”, себто свобода. Це картина відомої київської художниці Вікторії Карташової.

Загалом у проєкті взяло участь більше 50 художників із України, які в рамках арт-резиденції намалювали 120 картин.

З чого ж усе почалось? Розповідає кураторка проєкту Вікторія Кулакова.

“24 серпня 2022 року ми почали Арт-резиденцію в Умані. Ми зібрали 20 художників із різних куточків України. Це не були виключно херсонці. Вони малювали картини 12 днів. І вже 4 вересня ми відкрили першу виставку в місті Умань. В місцевій галереї. Ось так і було створено основну експозицію”.

Яка Ваша улюблена картина? Далі розпитую в організаторки виставки.

– Всі художники дуже талановиті й чудово попрацювали в рамках арт-резиденції. Особисто мені подобаються картини Інни Пантелемонової. Вона малює янголят. Насправді це творча родина: картини створює вона та її чоловік. Тут класична ситуація. Він був її викладачем, вони покохали один одного вже в дорослому віці й тепер живуть разом. Картини світяться й привертають увагу, навіть попри те, що в приміщенні нема світла. На одній із картин зображена берегиня роду із яблуками в руках. Навколо неї анімалістичні образи”

“Херсонщина – це Україна” – це одна із 4 програм Благодійного Фонду “Це Крафт”. Також БФ “Це Крафт” працює в таких напрямках: Револьверний Фонд  “Це Крафт”, “Постійний конкурс творців” “Це Крафт” та “Кентавріда”. Перші дві програми підтримують місцевих виробників, мікропідприємців-крафтовиків та ремісників. Остання в переліку програма зацікавить творчих особистостей, адже підтримує письменників.

Як розповіда мені очільниця Фонду “Це Крафт” Вікторія Кулакова, “Кентавріда” створена для того, щоб познайомити читачів із міфами, легендами та історією Таврії. У цьому щорічному грантовому конкурсі можуть брати участь як початківці, так і маститі літератори. Цільова аудиторія конкурсних творів – діти та підлітки. Обмежень в учасників щодо віку, національності, країни проживання в рамках проведення конкурсу нема. Роботи на конкурс приймаються до 12 травня 2023-ого року.

“Розповідь у творі може не обмежуватись територією Таврії південними областями та півостровом Крим. Історію земель та народів України ми рахуємо не від 1991-ого року чи 1654-ого року, і не від Кия, Щека і Хорива, а від створення Всесвіту за давньослов’янськими легендами”, – резюмує пані Вікторія Кулакова.

Далі виставка “Херсонщина – це Україна” помандрує до Хмельницького й Тернополя. А також і за кордон до Польщі й Німеччини.

Ярослав Карпець

Фото Вікторії Кулакової та Вікторії Карташової