Кіровоградське обласне літературне об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного існує вже понад 80 років. Головна мета – це підтримка літераторів області, відкриття нових імен, донесення до читачів творів тих, хто живе поряд з ними.

Щомісяця виходить два-три випуски літературних сторінок. Понад три роки в «Першій міській газеті» (редактор Людмила Макей) друкувалася «Стежина» – літературна сторінка літоб’єднання. Тепер, коли паперовий випуск газети припинився, «Стежина» публікується на електронному порталі «Утренний город» (редактор Олена Скочко). Понад два роки в газеті «Народне слово» (редактор Оксана Рибченкова) друкується літературна сторінка «Різнобарв’я «Степу»», а з недавнього часу і у «Вечірній газеті» (редактор Сергій Запорожан) виходить літературна сторінка «Степового шляху».

Та головним виданням є випуск літературного альманаху «Степ». За те, що він існує, ми вдячні Кіровоградській обласній раді та незабутньому Вікторові Олексійовичу Погрібному, який передав його нам у спадок.

Альманах «Степ» – це колективне видання творів місцевих авторів, об’єднаних у своєрідний колектив. Разом з тим, кожен автор – індивідуальність.  Кожен має свій голос.

Кожен творчий колектив має кінцеву мету – показати свої наробки. Хореографічні колективи, вокалісти, інструменталісти – виступити з концертами, художники – підготувати виставки робіт. А літератори мають показати друковану продукцію. І добре, що вже кілька випусків альманаху поповнили бібліотечні фонди, і що читати їх мають змогу пересічні читачі, учителі та їхні учні. От і нове число альманаху – це «звіт літераторів про виконану роботу».

Близько 30 авторів у 10 розділах презентують свої твори. Поезія Ірини Кримської, Оксани Шпирко, Людмили Юферової, Наталії Природної, Людмили Ніколаєвської, Наталії Бідненко, Олени Требуцької, Катерини Нікітченко, Марини Джус; поезія та проза Ольги Полевіної, Олександра Архангельського, Наталії Фесенко, Назарія Назарова, Валентини Кондратенко-Процун, Тетяни Микитась; проза Ніни Даниленко, Сергія Гейка, Галини Суржок, Людмили Макей, Людмили Мітюріної-Торби, Людмили Островерх, Михайла Блехмана, Анатолія Саржевського; публіцистика Оксани Грановської та Ніни Даниленко; краєзнавчі матеріали Юрія Митрофаненка; стаття про образотворче мистецтво Андрія Надєждіна, про музичне мистецтво Ольги Полевіної; поетичні переклади (білінгва) Олександра Архангельського та Назарія Назарова; збірка казок Ольги Полевіної. У розділі «Пам’ять» Анатолій Саржевський ділиться спогадами про поета Валерія Гончаренка.

Обласне літоб’єднання «Степ» створене для того, щоб особистості, яким є що сказати (а тільки такі стають письменниками), могли донести свої рукописи до читача. В альманасі «Степ» друкуються і знані літератори, і початківці. Членів літоб’єднання понад сто, і живуть вони часом далеко, але для Слова не існує відстані: його величність Інтернет наблизив нас одне до одного.

Прослідковується тенденція: рукописи, надруковані в альманасі «Степ», стають книжками! Так останнім часом з’явилися книжки Валентини Кондратенко-Процун, Оксани Шпирко, Тетяни Микитась. Навіть рукопис роману «Вінок сонетів», написаний у співавторстві Ольгою Полевіною та Олександром Архангельським, який друкувався в №№1-2/18 та 1-2/19, став книжкою і переміг у міжнародному літературному конкурсі «Дніпро-Бук-Фест»! Чекають спонсорів рукописи книжок Ніни Даниленко, Наталії Фесенко, Наталії Природної, Людмили Ніколаєвської, Світлани Ніколаєвської, твори яких побачили світ на сторінках альманаху «Степ». Книжка Ольги Полевіної «Володарі скрипкового ключа», глави з якої надруковані в рубриці «Музичне мистецтво», стала переможцем престижного міжнародного літературного конкурсу ««Молода короНація» 2020».

Оповідання Ольги Полевіної, яке було надруковано в альманасі, увійшло до списку фіналістів Міжнародної літературної премії імені Василя Портяка 2020 року, а це означає, що воно ввійшло до збірки, тобто, теж стало книжкою.

Вважаємо, що це добра прикмета, плід наполегливої праці редакторів альманаху, чия прискіпливість, безкомпромісність у роботі з авторами, строгий відбір творів за художньою цінністю дає результати.

Радіємо, що повертаються колишні члени літоб’єднання і з’являються нові імена. Попри карантин, робота не припиняється.

Тож, шановний читачу, поціновуй нашу колективну працю! Сподіваємося, що не розчаруємо тебе.

Талановиті невідомі автори, ми чекаємо вас! Хто знає, які геніальні рядки сховані у ваших творах? Десь по шухлядах або в пам’яті комп’ютерів існують вони написаними, але не надрукованими. Невідомі автори живуть поруч з нами, а ми про це й не здогадуємося…

Літоб’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного може стати для вас першим кроком у країну художнього слова, чим порятує ваші рукописи від забуття, бо ненадруковане, на жаль, не існує…

Людмила  Островерх, м. Кропивницький.

183