Валентина Семеняк. Об’явник: роман. – Тернопіль: Астон, 2016. – 184 с.

Людина живе відокремлено, а Бог об’єднує. Так і у романі Валентини Семеняк «Об’явник». Таємничими нитками пов’язані дійові особи цього художнього твору, яким відкриваються нові обрії у Канаді, в Індії і в Україні. Люди цілком різних доль шукають і знаходять дорогу до високого, світлого, бажаного і до неймовірності спільного. Об’єднують зусилля заради того, щоби виконати призначене Небом…

Ті, хто шукає довгого життя у земних достатках, знаходять його у житті духовному, дотик до якого уже нащупують учені, які до цього оперували тільки законами фізичного світу. Відкриваються значення цифр, інформація, записана у коренях слів, знання про Всесвіт, який є велетенською живою організацією.

Людина мудрує по земному, а Бог показує головне через своїх вибраних, – підказує авторка роману. Він дає свої знання через просвітлених Духом, які очищують свідомість від нальоту обманних випадковостей облудного світу. І хто повірить, той знаходить себе.

Людина живе просто, а Бог вивищує. Як і головного героя роману – об’явника, стовосьмирічного діда Овсеня, який усе життя прожив на хуторі, куди не те що блага цивілізації не заглядають, але й нових людей не часто побачиш. У старого, який кожною клітиною тіла відчуває закони Творця, єднаючись із Ним у молитві, омолоджується організм. Він набуває здатності оздоровлювати інших, бачити прийдешнє.

«Дід Овсень пророкує Україні велике майбутнє. І настоює на самодостатності нашої країни: ми цілком здатні успішно розвиватися самі, без об’єднання із «правими» чи «лівими» сусідами» – авторка «Об’явника» дещо припіднімає завісу над сюжетом другої частини роману. Друком щойно вийшла тільки перша його частина. Старий, через якого діє Бог, не помиляється. В українців – величезний потенціал внутрішній, духовний, і зовнішній, у світі. Тепер головне – зберегти його і примножити.

До великої прози Валентина Семеняк звернулася вперше. Авторка, яка є лауреатом, дипломантом та переможцем багатьох Всеукраїнських і міжнародних літературних конкурсів, має у своєму творчому доробку вісім книг коротких прозових творів  духовно-філософського спрямування та двох книжок для дітей. Роман вже отримав позитивні відгуки від людей пера: «Як на мене, «Об’явник» – це величезна безцінна скриня мудрих порад та настанов. Наповнений роман по вінця добротою і вірою, оптимізмом і любов’ю» – Ольга Атаманчук; «Таке відчуття, що в мене в душі хтось позамітав і вимив підлогу! Написано неймовірно легко…» – Патара Бачія; «Не пливти за течією… просто почути внутрішній голос і жити за законами світла. – Резюмує у своєму відгуці на книжку Наталя Волотовська і апелює до одвічних істин, на які опираються чи не всі твори Валентини Семеняк. – Якби люди стали добрішими, людянішими, наблизились до неба і до щастя в сенсі його відчуття, а не матеріального еквіваленту. І, можливо, тоді й льодовики повільніше танули б…». Відмітив видання і редактор багатьох книг Валентини Семеняк Богдан Мельничук, наголосивши на добрій, навіть лікувальній енергетиці творів авторки та на доброму гуморі роману, який робить його героїв симпатичнішими, а прочитання – легким… Утім, читайте, і переконайтеся самі.

Анна-Віталія Палій.

dsc_2127a-1