Направду пам’ятними для усіх грядущих поколінь сторінками історії становлення Православної Церкви України у місті енергетиків Новодністровську стала поява унікального фотоальбому-літопису, який створив прихожанин храму, професіонал-гідротехнік, знаний фотомайстер, «Почесний працівник Укргідроенерго», фахівець групи взаємодії з органами влади та громадами Дністровської ГАЕС Володимир Жук.

Дати, події, люди, миттєвості, будні і свята та, насамперед, нетлінна енергетика духу і віри – усе це відтепер залишилося на майже 70 сторінках ювілейного фотоальбому «Храм Покрови Пресвятої Богородиці», який Володимир Іванович, до речі, ще й співавтор проєкту храму, створив і подарував релігійній громаді з нагоди його 30-річчя.

Цікаво, що його ім’я є у переліку організаторів, будівників-засновників в історичному листі, що залишився для нащадків у капсулі, закладеній під будівництво святині/

15 жовтня у стінах першої новодністровської святині – Церкви Покрови Пресвятої Богородиці  відбулося особливе богослужіння – за участю митрополита Чернівецького і Буковинського Данила та отця Юрія настоятеля храму Святого Пантелеймона м. Чернівці.

Цьогоріч Новодністровський храм Православної церкви України відзначає 30-річчя від початку зведення. 6.09.1993 р. було закладено капсулу під будівництво споруди. Прикметно, що митрополит Данило здійснював і перше богослужіння іще на полі біля хреста у 1991 р. (після, власне, реєстрації Церкви Покрови Пресвятої Богородиці), і першу відправу у 1996 р. у новозбудованому храмі. А цього разу митрополит Данило благословив громаду на початок будівництва великого собору, який буде окрасою міста енергетиків. Адже споруда, у якій наразі здійснюються богослужіння – це приміщення церковно-приходської школи, призначене для вивчення слова Божого дітьми.

– Пам’ятаючи перші історичні миті і маючи великий фотоархів, завжди хотілося сформувати цю фотопам’ять і для нашої релігійної громади, і для священників, і для міста, і для своєї родини, і , звичайно ж, для колег-гідроенергетиків, – поділився Володимир Іванович Жук.

Щиро вдячні В. І. Жуку за вагомий внесок в історію релігійної громади та міста в цілому, адже сприяння розвитку духовних цінностей у різні часи зміцнює суспільство, особливо, коли за вікном української історії минув вже 600-й день від часу повномасштабної ворожої навали.

Інна Гончар, Анастасія Жалюк

Світлини Володимира Жука