Він збудував себе сам. І це сталося не від помаху чарівної палички, а завдяки його наполегливій праці. Знайомтесь – Ігор Найда, HR-директор Міжнародної спеціалізованої фармацевтичної корпорації «Юрія-Фарм», керівник інноваційно-освітньої платформи «Сходи в Майбутнє». У 40 років він усвідомив своє призначення. У свої неповні 56 на 90% реалізував бізнес-плани. Й тепер готовий ділитися своїм досвідом із молоддю.

Ми зустрілися з творчим натхненником платформи нового покоління «Сходи в Майбутнє» й дізналися про можливості та перспективи для молоді

— Ігоре Володимировичу, чому вирішили працювати зі студентами і як, власне, з’явилася платформа?

— Так склалося, що я тривалий час працюю зі студентами та випускниками ВНЗ (Посміхається). Хоча за фахом – медик, юрист. З кожним роком переконуюся, що хороших, сумлінних студентів, таких, котрі прагнуть хоча б щось робити в цьому житті достатньо. Разом із цим, у переважної більшості немає усвідомлення того, для чого вони це роблять. Коли питаєш студента, чого ти хочеш, у відповідь чую: реалізуватися, навчитися зробити кар’єру… А на питання для чого це і як це зробити, чимало молодих людей просто знизують плечима. Тільки десь 10% усвідомлює, для чого вони живуть і для чого їм знання, чому саме цим вони займаються. Тому я вирішив більш глибше і на системній основі працювати з молоддю, щоб допомагати їй швидше досягати цілей.

І першими в 2011 році були два проекти: «Школа лідерства, менеджменту і самоврядування: Європейський вимір» та «Школа патріотизму». Ми раз на два тижні проводили тренінги, семінари, лекції для студентів Національного університету державної податкової служби України, співпрацювали з молоддю Київщини, яка бажає розкрити для себе невідомі сторінки історії України. Побачив, що в цьому є сенс. І продовжив розширювати коло однодумців. Так як за освітою я лікар, то перевагу надавав співпраці зі студентами-медиками. Зараз наша аудиторія розширилася, й учасником освітньої платформи «Сходи в Майбутнє» може стати студент будь-якого напрямку. Крім цього, ми почали також співпрацювати зі школами й дитячими садочками.

  • У чому відмінність платформи «Сходи в Майбутнє» від тих, що вже існують?

Мені пощастило побувати на семінарах американського тренера-консультанта і підприємця Стівена Кові. Вже тоді в мене з’явилася ідея, а потім вималювалася й концепція проекту. Розвивати її допомагали кращі експерти з різних галузей. Лідерство, менеджмент, самоорганізація, патріотизм, самоврядування – основні напрями платформи. «Сходи в Майбутнє» є міждисциплінарною. Ми не обмежуємо ні себе, ні своїх учасників якимись рамками. Ми пропонуємо тренінги, семінари, лекції та інші форми розвитку, на яких кожен отримає такі знання, які не дасть жодний виш. Це перше. По-друге, ми використовуємо інтерактивні засоби навчання. По-третє, це проектна робота. Тренери та студенти навчаються один в одного, переймають і досвід, і знання, формують нові навички. Підтримуємо молодь також грантовими програмами.

  • Тренерський склад уже сформований?

Хочу, щоб ви розуміли, «Сходи в Майбутнє» – це насамперед основа співпраці, де тренери, коучі та консультанти усвідомлюють, що найважливішим для цивілізованого поступу будь-якої організації є Бачення, Принципи і Цінності. Тут зібралися ті люди, які вже реалізували себе в житті. Ми не є юридичною структурою. Наші партнери можуть вільно діяти від свого імені, пропагувати свої авторські програми під спільним брендом платформи. Щодо складу, то ми маємо сильну команду, яка постійно поповнюється новими обличчями, енергійними й талановитими людьми. Найбільша їх цінність у тому, що вони здатні до емпатії, вміють мислити і комунікувати, здатні передавати позитивний досвід на волонтерських засадах.

  • Що дасть платформа учасникам?

Вільно мріяти і бути розкутими. Проте 95% мрій так і залишаються мріями, якщо не визначені цілі. Тоді ймовірність успіху буде значно вища. Платформа сприятиме розумінню відповідальності перед собою, родиною, суспільством і державою. Наше завдання – навчити молодих людей не піддаватися інформаційному зомбуванню, а усвідомлено мислити. Україні потрібна  професійна еліта, в якій воєдино поєдналися б принциповість та адаптивність, здатність бути провідниками змін та вміло доводити розпочату справу до логічного завершення. Переконаний, що через 2-3 роки наша платформа допоможе збудувати сходи в майбутнє багатьом студентам.

  • Ваша формула успішної молоді, яка вона?

Успіх, то є відчуття щастя. Чим швидше молода людина зрозуміє, для чого вона живе, тим швидше вона опанує знання та навички. Тоді, переконаний, у неї буде мінімум розчарувань і повна чаша щастя. Молоді треба навчитися працювати над собою й самоорганізовуватися в зрілі команди. Не гнатися за фетишем матеріальних статків. Це не є предметом життєствердження. Більшість успішних людей заробляють гроші не як ціль, а як засіб. Для них важливіше бути корисними суспільству, мати ідеї, вміти їх реалізувати. «Сходи в Майбутнє» допоможуть кожному учаснику знайти свій ключ до успіху.

 

КОМЕНТАРІ

Олександра Баліцька

Олександра Баліцька, координатор платформи «Сходи в Майбутнє»

Освітня платформа – це більше, ніж проект. Вона покликана розвивати молодь і готувати її до дорослого життя. Ми прагнемо сформувати професійні навички, які допоможуть нашим учасникам у житті. Сподіваємося за три-п’ять років дати такий поштовх молоді, яка візьметься за формування нової, освіченої української еліти. Наші проекти, насамперед, стосуються духовних складових людини. Це інший рівень світогляду та самореалізації. І дуже важливо, щоб кожен це усвідомлював і робив те, що йому подобається. Мені пощастило, що я можу брати участь у команді однодумців, розвивати платформу й робити свій внесок у розвиток країни.

Максим Чикал

Максим Чикал, головний менеджер платформи «Сходи в Майбутнє»

Навчаючись у виші, я не мав можливості отримувати знання за напрямками лідерства та менеджменту. А це ті важливі складові, які допомагають реалізовувати будь-які ідеї. Справжньою школою творчого пошуку для мене стала платформа «Сходи в Майбутнє». Вона якраз пропонує студентам розвиватися в цих напрямкам. Результат стовідсотково буде як в особистому, так і професійному рості. Я це відчув на собі. Зараз «Сходи» вийшли на значно вищий рівень. Працюємо з вишами по всій території України. Ми вибудовуємо стосунки не як викладачі та студенти, а як партнери та друзі. Адже ми робимо спільну справу й прагнемо до позитивних змін в нашому суспільстві та країні в цілому.

Спілкувалася Валентина Ковальчук

Фото Ярослави Громової

12721805_1115544728516023_1898885588_n (1)