18 липня у Бережанах на базі ВП НУБіП України “Бережанський агротехнічний інститут” відбулася кущова нарада з питань виконання місцевих бюджетів та використання резервів для їх наповнення під керівництвом голови Тернопільської обласної держадміністрації Степана Барни. Участь у нараді взяли заступник голови ОДА Олег Валов, голови Бережанської, Бучацької, Зборівської, Козівської, Монастириської, Підгаєцької, Теребовлянської райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад (ОТГ), районних, міських, селищних сільських рад, керівники й представники установ, організацій, зокрема правоохоронних органів, агротехнічного інституту.

Серед основних питань для обговорення – стан наповнення місцевих бюджетів у січні – червні цього року та залучення наявних резервів додаткових надходжень податків і зборів до місцевих бюджетів у поточному році. Також розглянуто порядок введення об`єктів в експлуатацію та регулювання земельних відносин у частині збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Окрему увагу приділили фактам використання праці неоформлених працівників. “Мета нашої наради – виробити спільну стратегію у напрямку не тільки регіонального розвитку, а й напрацювати завдання, які допоможуть покращити показники соціально-економічного розвитку. Також для нас важливо створювати нові робочі місця і боротися з використанням праці неоформлених працівників”, – наголосив Степан Барна.
У рамках робочої поїздки голова облдержадміністрації вкотре відвідав Бережанську військову частину А 1461. Очільник краю оглянув приміщення військової частини, поспілкувався з військовослужбовцями й перевірив умови, в яких зараз вони мешкають. Також підкреслив, що особисто для нього предметом особливої гордості є самовіддана служба бійців у зоні проведення бойових дій на сході України. “Наше завдання – укомплектувати діючі вакансії жителями Тернопільської області й зробити все для того, щоби служба у Збройних Силах України й надалі була популярною. Тим паче, що зараз ми робимо всі кроки щодо відновлення військових частин у Бережанах, Чорткові, Теребовлі й Тернополі. У нас є хороші традиції відновлення занедбаних військових частин, є охочі служити, тож ми працюватимемо в цьому напрямку й надалі”, – підкреслив Степан Барна.
Сьогодні військова частина А 1461 виконує завдання за призначенням у складі зведеного автомобільного батальйону сектора “А” сил ООС із тилового забезпечення штабу. А також здійснює централізований підвіз ПММ військовим частинам та підрозділам, які виконують бойові завдання. Загалом в ООС беруть участь 62 військовослужбовці вказаної частини. Всього у бойових діях на сході України брали участь 145 військовослужбовців.
Прикладом того, як можна працювати в Україні й зокрема на Тернопільщині, створюючи нові робочі місця та сплачуючи податки до місцевого бюджету, є нове сучасне підприємство “Мануфактура”, що в с. Жуків. Про це сказав голова ОДА С. Барна під час візиту на підприємство та ознайомлення з його потужностями. ТОВ “Мануфактура” (керівник – уродженець Бережанщини Ігор Гаркот) спеціалізується на пошитті чоловічих сорочок. Протягом місяця планують виготовляти до десяти тисяч виробів. Експортуватимуть продукцію у країни ЄС: Польщу, Німеччину, Швецію.
“Приємно, що на Бережанщині відновлюється легка промисловість та створюються нові робочі місця. Відкриття цього підприємства є свідченням хорошої співпраці між бізнесом та владою, адже потрібно підтримувати вітчизняних виробників та популяризувати їхню продукцію. Відкриття нових підприємств в області є хорошою умовою для економічного розвитку”, – зазначив Степан Барна. У новостворений заклад вклали значну суму інвестицій та забезпечили його сучасним обладнанням. До вересня на підприємстві планують збільшити кількість робочих місць із 35 до 70. У планах керівництва – відкрити ще один такий цех у с. Лапшин.
Перебуваючи з робочою поїздкою в Бережанському районі, голова ОДА відвідав і Жуківську школу ім. Б.Лепкого. Степан Барна поспілкувався з директором навчального закладу Марією Волощук, оглянув школу, навчальні класи, в яких уже проведені поточні ремонти. Особлива увага очільника області була звернута на облаштування спортзалу та спортмайданчика. Що важливо – з 2017 року за кошти фонду соціально-економічного розвитку розпочато здійснення енергоефективного проекту реконструкції системи опалення й теплотраси. Загальна кошторисна вартість – 2572,946 тис. грн, профінансовано із держбюджету 365,0 тис. грн та із місцевого бюджету – 22,5 тис. грн. Реконструкція системи опалення у 2017 році завершена, зараз проводяться відповідні роботи з реконструкції теплотраси – виконано початкові земельні роботи.
У Жукові С. Барна разом із керівництвом району та дирекцією школи поклав квіти до пам’ятника Богданові Лепкому. Варто зазначити, що це перший пам’ятник в Україні Б.Лепкому, який був встановлений 1991 року. Власне із Жукова розпочалася велика робота мецената, племінника Б.Лепкого д-ра Романа Смика з Чикаго (США) щодо повернення Україні імені й творчості Богдана Лепкого.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.