Господарство «Ролівське», керівником якого є пан Валерій Калапунь, славиться в нашому краї як зразкове й передове. Здається, власне про нього та його працю говорив незабутній педагог Василь Сухомлинський: «Праця – це одне з найчистіших і найшляхетніших джерел емоційного стану, радості діяння, творення. Думка, що народжена, збуджена, витончена в праці, стає радісною, оптимістичною».

У господарстві «Ролівське» буяють-колосяться пшениці, жита, гречка, овес, соя та багато інших злакових культур (кукурудза, просо, ячмінь, тимофіївка). Щороку годить плодами розмаїтий сад, що розкинувся більш ніж на 60 гектарах. Одне слово, дбайливий господар послідовно дотримується мудрої настанови нашого філософа Григорія Сковороди – роби те, до чого народжений. Не зламався Валерій Калапунь, коли нищився місцевий колгосп імені Кірова, а самого його прагнули відправити в небуття… Адже кредо життя пана Валерія: «Роби те, що можеш, але в той же час завжди стеж за собою, щоби твоє завдання було: не руйнувати, а будувати, щоб покращувати добробут людей, щоб допомагати людям процвітати, а не робити зло». Допомагає батькові з любов’ю син, якому змалку прищепили любов до сільськогосподарської праці.
Славиться «Ролівське» ще й пасікою, в якій налічується понад 100 бджолиних сімей. А опікується цим складним медовим царством невтомний пан Мирослав Низовий, який достеменно знає всі тонкощі пасічництва. У його арсеналі – близько 80 кг меду – взятки з одного вулика. Багато видів меду можна придбати в Мирослава. Серед них – липовий, лісовий, луговий, гречаний, акацієвий, конюшиновий.
На пасіці Мирослава можна релаксувати в ошатному будинку-вулику для оздоровлення. Біля самого вулика повітря високоіонізоване, завдяки чому, потрапляючи в організм людини, воно знижує рівень вільних радикалів. А ще бджолина сім’я має сильне біомагнітне поле, яке відновлює біополе людини, заряджає енергією, нормалізує всі функції організму і покращує імунітет. За короткий час сну на вуликах можна повністю відновити свої сили. Великий позитивний вплив має не лише “живе” тепло бджолиної сім`ї, але й мікровібраціі, які створюються змахами крилець бджіл. Вони діють на організм людини як вібромасаж. А монотонне гудіння заспокоює, розслаблює, знімає м’язові спазми і сприяє нормалізації кровообігу.
Як бачимо, справжні трудівники, такі як Валерій Калапунь і Мирослав Низовий соєю наполегливою працею направду щоденно збагачують добробут нашої Вітчизни. Адже вони пам’ятають слова Великого українця Андрея Шептицького: «Ліпше уміє ощадним бути, хто свою працю вважає не за свою лишень власність, але також за власність дітей і будучого покоління, а по части за власність цілої суспільности; хто знає, що з дарів Божих має здати колись строгий рахунок перед Богом».

Зиновій Бичко, НСЖУ