30 вересня відзначаємо Всеукраїнський день бібліотек – день єдності бібліотекарів, читачів, громадськості, усіх, хто усвідомлює важливість бібліотек у розвитку суспільства, їхній вагомий внесок у виховання свідомого громадянина, а нині – і неоціненний внесок бібліотек у нашу велику спільну Перемогу.

У Національній бібліотеці України для дітей читачі, бібліотекарі, запрошені гості тепло вітали один одного зі святом. Бібліотекарі головної дитячої книгозбірні України доводять, що бібліотека – унікальний культурний багатофункціональний простір з особливою атмосферою, де поєднуються минуле й майбутнє, книга і новітні технології, традиції та інновації.

У дитячих бібліотеках сьогодні працюють бібліотекарі-новатори, сучасні й креативні, які руйнують стереотипи, водночас зберігають найкращі традиції та додають нові сервіси і послуги, популярні серед юних вибагливих читачів.

Як у цьому віршику, що написаний спеціально до свята «Бібліотека в ДІЇ. Бібліотечний НОН-СТОП у Національній»:

Затишний дитинства світ в НБУ створили ми,

Тут психологи, як бджілки, креативлять із дітьми.

Танці, ігри і читання — безперервний йде процес,

З усіх сторін книгозбірня демонструє лиш прогрес.

Обереги щотижнево відправляються на фронт,

Ляльки, янголи, малюнки — захисний бійцям оплот.

Скатертина Перемоги вишивається щодня,

Нездоланна і єдина наша бібліорідня.

Хто б не завітав у гості, кожен в захваті іде,

Бо таких крутих івентів не відвідаєш ніде.

Олімпійські чемпіони, волонтери, дипломати,

Письменники, поліцейські поспішають в нашу хату.

Бо у нас можна співати, у театрі роль зіграти,

Іноземну мову вчити, й просто круто відпочити.

У змаганнях участь взяти, лідером читання стати,

І книжки найцікавіші можна з нами почитати.

Словом, в професійне свято маємо заслуг багато,

Тож радіємо сьогодні всім, хто нас прийшов вітати.

Книгозбірня — наша гордість, наш в житті дороговказ,

Їй освідчитись в коханні ми готові сотні раз.

Слава цій бібліотеці — фільмотеці, ігротеці,

Бо читання — це єднання, світло, радість і кохання.

Хай луна дитячий сміх, любим і чекаєм всіх!

Читачі у нас найкращі, ми не зрадим їх нізащо.

Очільниця творчого колективу НБУ для дітей, її генеральний директор Алла Гордієнко привітала читацьку спільноту та працівників бібліотеки зі святом і зазначила: «Сьогодні цінність бібліотек та необхідність збереження в них українського слова, історії, традицій відчувається, як ніколи… Ми щасливі, що у дитячих бібліотеках країни не лише цього святкового дня по-особливому дзвінко лунає дитячий сміх. Тож нехай усі бібліотеки невпинно рухаються вперед і процвітають!».

З нагоди професійного свята найкращі бібліотекарі отримали почесні грамоти. Подяку від колективу бібліотеки отримав і давній друг закладу, голова благодійного фонду «Серце до серця» Леонід Соколов. Тепло і зворушливо у виконанні бібліотекарів і читачів прозвучала пісня-зізнання «Бібліотеко, я тебе люблю!».

У цей день під час урочистого відкриття свята запроваджено нову бібліотечну традицію знайомства – веселу гру в КОЛО навКОЛО бібліотеки та її цікавинок. Читачі із захопленням грали у гру та продемонстрували знання бібліотечних секретиків, які бібліотека приховує від користувача, і відкриває своїм відданим прихильникам, які власне і завітали на свято.

Юні солісти (і читачі бібліотеки) вокального колективу «Гармонія» Будинку дитячої творчості Шевченківського району м. Києва заспівали гостям свята запальні українські пісні, під які пританцьовували і підспівували усі без винятку.

Цього святкового дня бібліотекарі запросили читачів у БібліоМандри: віртуальну подорож найвідомішими бібліотеками світу (відділ документів іноземними мовами); взяти участь у бібліотечному гармидері «Щоденник (не)слабака: день із життя бібліотекаря» (читальний зал для читачів старшого віку); журнально-розважальних викрутасах «Періодику читаємо – і про все на світі знаємо» (читальний зал для читачів молодшого віку); бібліорозвагах «Грай, рухайся, читай – мистецтво пізнавай»; майстерках для майбутніх бібліотекарів «Мистецтво маленьких кроків» (психологічний простір) та з виготовлення книжкових закладинок (читальний зал для читачів молодшого віку, психологічний простір).

Яскравим завершенням святкувань Всеукраїнського дня бібліотек став святковий концерт для колективу Національної бібліотеки України для дітей від Військового оркестру 38-го об’єднаного навчального центру Повітряних сил Збройних сил України.

Національна бібліотека України для дітей – центр залучення до книги й читання, дозвілля і розвитку дітей та юнацтва, центр виховання юних українців – майбутнього нації.

Тож нехай і надалі бібліотека буде місцем єднання, сили, підтримки і натхнення!

Leave a Reply

Your email address will not be published.