Мандрівний Docudays UA вирушає містами, містечками та селами України! Цьогорічний, 21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA стартує 16 жовтня у Тернополі і триватиме у комбінованому офлайн та онлайн форматі до кінця місяця. Загалом же фестиваль побуває у 15-ти областях України, аби якомога більше людей могли й цього року побачити кращі стрічки української та світової кінодокументалістики.

Про фестиваль

Фестиваль вже понад двадцять років привертає увагу до важливих соціальних та політичних тем: захист прав і свобод людини, подолання соціальної нерівності, екологічна безпека, збереження природної та культурної спадщини, причини й наслідки воєн, відновлення справедливості. І цим сприяє формуванню активного громадянського суспільства і розвиткові документального кіно.

Центральна тема 21 Docudays UA — «10 років триденної війни, яка триває три сторіччя» — тож говоритимемо про історичну пам’ять, збереження та пошук ідентичності, а також про відповідальність, покарання воєнних злочинців і потребу вибудовування нової архітектури міжнародної безпеки.

Програма Мандрівного

З-поміж великої кількості фільмів Міжнародного фестивалю Docudays UA – 2024, який відбувся у травні–червні в Києві, для Мандрівного фестивалю відібрали шість кінострічок українських та зарубіжних авторів.

Фестивальна програма Мандрівного Docudays UA відкриється 16 жовтня у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка спеціальною подією фестивалю, приуроченою до 140-ї річниці від народження та до 80-х роковин від загибелі отця Омеляна Ковча, капелана Галицької армії, пароха Майданека, Праведника України. Нею стане авторська мультимедійна презентація «Душпастирська місія родини Ковчів на Тернопіллі» від ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ».

Пам’ятник Омелянові Ковчу в Майданеку

Цього ж дня майбутні педагоги та викладачі Університету матимуть можливість переглянути та обговорити з експертами стрічку «У сітях», чеських режисерів Віта Клусака і Барбори Халупової, яка торкається теми сексуального насильства над дітьми.

Інформаційна кампанія «Сексуальне насильство в інтернеті: як захистити дітей», до якої нещодавно приєдналася спільнота Docudays, покликана зробити проблему більш видимою, залучити аудиторію до обговорення актуальних питань: як убезпечити дітей та попередити батьків, знайти і покарати винних та чи можливо обмежити поширення цих злочинів.

Мандри Docudays UA у Тернополі продовжаться й наступного дня, 17 жовтня. Фестиваль завітає до Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки і запропонує для перегляду фільм нідерландського режисера Вальтера Стокмана «Київські файли».

Кадр з фільму “Київські файли”

В основі його сюжету — спогади трьох людей, яким випала нагода побачити справи, відкриті КДБ на них самих. Говоритимемо про подолання гіркого спадку комуністичної деспотії, в основі якого: нехтування правом, свавілля спецслужб, привласнення людини та її долі державою, нівелювання реальності через тотальну пропаганду… Ця фестивальна подія є публічною, відкритою для всіх охочих.

Наступна зупинка Мандрівного Docudays UA – вже на Теплому Поділлі, у Чорткові. «Бібліотека на Зеленій» прийматиме його 19 – 20 жовтня з публічною програмою, у якій: повторення мультимедійної презентації «Душпастирська місія родини Ковчів на Тернопіллі» та фільм польського режисера Даніеля Стопи «Кіоск».

Ця стрічка вирізняється серед цьогорічної добірки фестивалю тим, що вона зібрала найбільше нагород на різних фестивалях. Фільм розповідає про жіночу дружбу й солідарність. Двоє жінок у газетному кіоску заповнюють документи на розлучення однієї з них, аби та могла відкрити нову сторінку життя без страху та насильства.

Ми вирішили надати можливість подивитися «Кіоск» в доступі онлайн усім охочим. Ця можливість випаде лиш один раз, ввечері 21 жовтня. Тож пропонуємо слідкувати за анонсами подій Мандрівного Docudays UA на сторінці у Facebook – https://www.facebook.com/DocudaysTernopil2015

А вже наступного дня, 22 жовтня, Docudays UA помандрує до берегів Збруча. Тут нас чекатиме аудиторія Гусятинського коледжу Тернопільського національного технічного університету імені І. Пулюя. У програмі цього візиту тематична презентація та перегляд двох короткометражних стрічок. Перша з них – фільм «Чоботи в грунті, руки в землі» Кароліни Ускакович, який спонукає до роздумів про силу звʼязку людини з Природою, її малою батьківщиною. А друга – спільна робота української режисерки Аліси Коваленко та данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта «Дівчинка далеко від дому».

Це історія юної гімнастки з Києва, яка через розв’язану кремлівстким режимом війну проти України була змушена виїхати до Німеччини і будувати своє нове життя в невідомості.

23 – 24 жовтня мандрівний фестиваль намагатиметься вловити останнє осіннє тепло на «Дністровській Рів’єрі», у Заліщиках. Першого дня завітаємо до Заліщицького коледжу імені Є. Храпливого НУБіПУ. Тут програму, складену на основі перегляду короткометражних стрічок, доповнить мультимедійна презентація «Душпастирська місія родини Ковчів на Тернопіллі».

Наступного дня Docudays UA прийматиме Заліщицька державна гімназія – найкраща на Тернопільщині школа за результатами незалежного зовнішнього тестування у 2024 році.Серед іншого гімназистам та їхнім наставникам запропонуємо дещо несподівану історію з фільму «Порося Нельсон» від нідерландської режисерки Аннеке де Лінд ван Венґарден. У програмі цього дня також мультимедійна презентація про Мілу Сандберг-Меснер, уродженку Заліщиків, авторку книжки спогадів «Світло крізь темряву» про трагічні події Голокосту в нашому краї.

Фестивальну програму в Заліщиках завершить акція з висадження символічного «Дерева пам’яті Міли Сандберг», ініційована у Монреалі її родиною та читачами .

На цьому мандри  Docudays UA на Тернопіллі не завершуються.

Тож і надалі відстежуйте Програму та анонси фестивальних подій:

  • на веб-сайті https://travelling.docudays.ua/
  • сайтах партнерських організацій: “Гельсінська ініціатива-ХХІ”  та ЕГО “Зелений Світ”
  • а також у Facebook – https://www.facebook.com/DocudaysTernopil2015

Для тих, хто не зможе прийти на покази, та для жителів тих міст, куди фестиваль не зможе завітати, фільми з програми 21 Мандрівного будуть доступні для перегляду в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE впродовж останнього тижня листопада.

Уже втретє Мандрівний подорожуватиме в умовах воєнного стану. Для проведення публічних фестивальних заходів ми аналізуємо ситуацію в регіоні й обираємо лише ті локації, де є укриття. Загалом планування та проведення Мандрівного фестивалю відбуватиметься відповідно до рівня загроз в області (місті) та з урахуванням безпекових компонентів.

Ми також шукатимемо можливість зменшити ризики від можливих відключень електроенергії та інтернет-зв’язку.

Із запитами про партнерство, організацію інтерв’ю, а також із будь-яких інших питань щодо фестивалю звертайтеся до Олександра Степаненка, координатора Мандрівного Docudays UAу Тернопільській області: ел. пошта – stepanenko.olexandr@gmail.com, телефон – 067 354 81 86 .

Організатори Фестивалю:
 Українська Гельсінська спілка з прав людини;
 Громадська організація «Докудейз»;
 Благодійна організація «Фонд милосердя та здоровʼя»;
 Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв;
 Регіональні партнери  
Docudays UA в Тернопільській області – це громадські організації: «Гельсінська ініціатива-ХХІ», ЕГО «Зелений Світ» та ТМГО «Чоловічій адаптаційний центр» .

Медіа-партнери Docudays UA в Тернопільській області – Телекомпанія TV-4 та часопис «Золота Пектораль».

21 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Королівства Нідерландів в Україні та International Media Support.

Олександр Степаненко, голова ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ» та
ЕГО «Зелений Світ»

Leave a Reply

Your email address will not be published.