Вже стало доброю традицією відзначати День єднання у Національній бібліотеці України для дітей разом із друзями і партнерами, серед яких немало людей у формі Збройних сил України та Національної гвардії України.

Цьогорічні урочистості – не виняток. Вже об 11.00 год. у книгозбірні залунали патріотичні мелодії, які дарували усім присутнім наші неймовірні друзі – оркестр військової частини 3030 25-ї бригади охорони громадського порядку ім. Князя Аскольда Національної гвардії України на чолі з диригентом Василієм Канчієм. Читачі-діти уважно слухали і чекали якихось сюрпризів.

Великою честю для нас було вітати на святі почесних гостей: Наталію ФЕДОРЧУК, голову Громадської організації «Міжнародний жіночий рух «За сімейні цінності»; Олену ОСАДЧУ, ректора Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука; Олену МОКРЕНЧУК, журналістку, письменницю, голову Благодійної організації «Фронт допомоги», офіцера Управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України.

Ведуча нагадала гостям свята символи нашої оборони, те, що стало особливо рідним, щемким й таким важливим. Це синьо-жовті стяги, що майорять у різних куточках планети на знак підтримки життя і засудження смерті, яку несе за собою війна росії проти України, слова нашого гімну, літера «Ї», яка стала символом опору на окупованих територіях, рядки Шевченка, українські книжки, і навіть меми.

Читачі додали до цього свої символи: слово «паляниця», за допомогою якого українці, зокрема військові, відрізняють «своїх» від «чужих», згадали «бавовну», зруйновані, але нескорені міста Маріуполь, Бахмут, деокупований Херсон, про пісню «Червона калина», яку співали по всьому світові українці у перші місяці вторгнення. Все це символи героїчного протистояння України, які підтримують духовну міць кожного з нас. Тож діти і дорослі взялися за руки та об’єдналися у спільному бажанні Перемоги, потужного захисту для наших воїнів, які стоять за волю і свободу України.

Звертаючись до присутніх, генеральний директор НБУ для дітей Алла Гордієнко зазначила: «Ми знову у День єднання зібралися тут, аби вчергове засвідчити світу, що наша сила – у єднанні, консолідованості зусиль задля великої Перемоги. Наші мужні захисники-патріоти віддають свої життя і здоров’я, звільняючи рідну землю від ворогів. Честь і шана усім героям. Ми щиро радіємо, що сьогодні разом з нами єднаються в любові до України численні наші щирі друзі й партнери».

Під час заходу було оголошено про старт нового Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Україна – Мрія!», приуроченогодо 10 роковин початку російсько-української війни та започаткованого в рамках проєкту «10 тисяч мрій для звільнених територій» та Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Конкурс проходитиме з 16 лютого по 31 травня 2024 р., а підбиття підсумків відбудеться напередодні Міжнародного дня захисту дітей.

Організаторами конкурсу, крім Національної бібліотеки України для дітей, стали Управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України, Національна спілка архітекторів України, Національна спілка журналістів України, Національна спілка художників України, Громадська організація «Українська асоціація працівників бібліотек для дітей», Київська державна академія декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, Громадська організація «Міжнародний жіночий рух «За сімейні цінності»» та Благодійна організація «Фронт допомоги». Конкурс проходитиме під патронатом Героя України, екс-Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Наталія ФЕДОРЧУК, голова громадської організації «Міжнародний жіночий рух «За сімейні цінності», зізналася, що ця бібліотека була в її житті першою і найкращою бібліотекою, і вона знову рада бути тут. У своєму зверненні до читачів пані Наталія підкреслила, що війна не лише зміцнила нас, а й змінила наші відчуття — подарувала нам величезну гордість за те, що ми УКРАЇНЦІ, адже ми демонструємо всьому світові стійкість і міцність, героїзм та мужність у протистоянні з ворогом, що усі комплекси меншовартості залишилися у минулому.

Гостя свята Олена ОСАДЧА, ректор Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, закликала читачів розповідати світові про мужність наших героїв та візуалізувати наше майбутнє через участь у творчих конкурсах, що організує головна дитяча бібліотека.

Після урочистостей генеральний директор НБУ для дітей на прес-конференції презентувала регіональним бібліотекам України для дітей положення про конкурс – умови проведення конкурсу, терміни його проведення, вимоги до конкурсних робіт тощо. Алла Гордієко закликала українських дітей-читачів до участі в конкурсі, до наближення заповітних мрій і прогнозування світлого майбутнього.

Основними завданнями Конкурсу є утвердження в свідомості та почуттях юних українців патріотичних переконань і цінностей, любові й поваги до своєї країни, усвідомлення дітьми власного переможного майбутнього та причетності до долі свого народу, його культури; виявлення і підтримка творчих здібностей у дітей; надання можливості для розвитку їх творчого та інтелектуального потенціалу, розкриття дітьми власних думок і світобачення через призму конкурсних робіт, прояв творчості, креативності та оригінальності; збереження ментального здоров’я.

Мета Конкурсу — формування у дітей високої громадянської свідомості, відчуття єдності поколінь, усвідомлення місця української нації в загальнолюдській спільноті країн світу; сприяння національно-патріотичному вихованню «я-відповідальності» особистості, ідентифікації зі своєю країною, її історією, культурою; сприяння збереженню народних та родинних традицій, єдності і культурного розвитку нації, створення образу омріяної України, заради якої воюють ЗСУ.

Журналістка, письменниця, історик, волонтерка, педагог, офіцер Управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України майор Олена Мокренчук представила аудиторії історію мистецького проєкту «Україна-мрія». Пані Олена з 2014 року займається його реалізацією на прифронтових та деокупованих територіях.

Відрадно, що пліч-о-пліч з нами завжди працюють партнери-журналісти, які розповідають правду, готують щирі репортажі, нариси, статті, займають чесну і добропорядну позицію, несуть у маси вагоме і аргументоване слово. Ми мали нагоду сьогодні вітати з професійним святом військових журналістів, а також вшанувати пам’ять полеглих на війні майстрів пера.

Вперше до партнерства в конкурсі нам вдалося залучити Національну спілку архітекторів України. Ми сподіваємося, що ця започаткована співпраця стане багаторічною і традиційною, і ми спільно реалізуємо ще не один цікавий читацько-мистецький проєкт.

Упродовж багатьох років нашим надійним другом і партнером в організації і проведенні Всеукраїнських конкурсів дитячої творчості виступає Київська державна академія декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука. Ми завжди раді і вдячні цій навчально-мистецькій установі. Конкурс «Україна-Мрія!» – не виняток. Друзі з академії знову поряд.

Нам важливо і цінно, що співорганізатором конкурсу виступив Міжнародний жіночий рух «За сімейні цінності». Саме жінки, в той час, коли чоловіки стали на захист Батьківщини, нерідко витягують на собі труднощі тилу: працюють, волонтерять, донатять, і при цьому дбають про дітей, плекаючи світло і тепло в дитячих душах. Наталія Федорчук, очільниця ГО «Міжнародний жіночий рух «За сімейні цінності» звернулася до всіх присутніх, пообіцяла усіляку підтримку в реалізації дитячих мрій про Україну.

Ми переконані, що попри всі труднощі, Україна стане квітучою, успішною, європейською країною. І кожен на своєму місці, безпосередньо допомагає наблизити цю мету!

Єднаймо наші душі і серця,

І помисли хай будуть в нас єдині!

Бо наша єдність – це мета Творця,

Бо наша Єдність – захист України!

Слава Україні! Героям Слава!!

Людмила Бацай, НБУ