Коктейль емоцій подарував чернівчанам відомий митець, член національної спілки художників України Анатолій Житарюк. Всьоме традиційно 14 березня в Чернівецькому обласному художньому музеї він відкриває таку виставку до Міжнародного жіночого дня.

Привітати художника прийшли його друзі, митці, культурні діячі та поціновувачі мистецтва. «Пан Анатолій любить експерименти з різними видами, жанрами. Надзвичайно складно створити таку кількість робіт і в кожну вкласти свою душу, емоцію та закодований сенс», – зазначила кураторка цієї виставки Ольга Денисова.

Свобода творчості та своєрідна манера письма художника розкриває його неординарне мислення та широке світобачення. Він із тих художників, які кодують багатогранність краси жіночого тіла. Анатолій Житарюк, руйнуючи закони академізму, створює цілісну парадигму з ліній, форм та кольорових плям. Форми грацій пластичні, трансформовані, гіперболізовані та абстраговані, інколи це можуть бути навіть біоморфні фігури. Глибинна медитація художника вводить глядача у своєрідний стилізований світ образів і символів. Його ню – постійний пошук ідеалу, такі картини – своєрідний діалог між натурницею і художником, тому доцільно його назвати «художником жіночої краси».

Цього разу митець представив більшу кількість натюрмортів виконаних пастеллю та акриловими фарбами у змішаній манері. Композиції «Поговоримо з тобою», «Ранкові емоції», «Рандеву», «Так швидко літо пролетіло», «Грайлива осінь», «Осінні гостини», «Коли є капуста», «Аромат вишневого варення», «Каприз», «Дарунки літа», «На березі осені», «Маковея» … побудовані з овочів, фруктів, квітів, скляного та керамічного посуду. Виразний силует, енергетична лінія, складна композиція, манірна вітражність – передає найкращі якості майстерності живописця. 

Вперше на виставці представлена ведута. «Вид з площі Пресвятої Марії» та «Собор» написані у цікавому ракурсі та перспективному скороченні. Палітра мистця – симбіоз приглушено-м’яких тональних єднань із яскраво-контрастними зіставленнями. Колір виражає емоційну та живописну мову художніх композицій.

Виставка триватиме до 15 квітня.

Альона БЕЖЕНАР,

мистецтвознавиця, методистка БЦКМ