Живлющість глибинних джерел (штрихи до портрета письменника, журналіста, краєзнавця Григорія Радошівського). Володимир Шевчук. – Львів: Література та мистецтво, 2024. – 128 с. : іл.

Хто твій брат? Кого назвеш другом? Кому з вічности пошлеш зірку, щоб освітити шлях і щоб труди його були не труднощами, а легкою ношею, вислідом улюбленої праці? Григорій Баран і Володимир Шевчук народилися в селі Радошівці на Кременеччині й понесли у світи тепле серце свого волинського краю, хоч кожен йшов своєю дорогою. Зворушує, з якою відданістю й любов’ю, докладаючи талант науковця й дослідника, Володимир Шевчук вишукував, збирав і впорядковув матеріали про життя і творчість свого земляка – поета і краєзнавця, журналіста й громадського діяча, в’язня сталінських концтаборів і переможця духу Григорія Барана-Радошівського.

Нещодавно у львівському  видавництві «Література та мистецтво» вийшла друком книжка Володимира Шевчука «Живлющість глибинних джерел»  – штрихи до портрета письменника, журналіста, краєзнавця Григорія Радошівського. У цьому ошатному виданні, проілюстрованому світлинами з життя поета та з історії краю, читач знайде багато цікавих біографічних фактів, зокрема й маловідомих загалу. Виклад  структурований, зовсім не обтяжений надміром бібліографічної описовости, хоча автор докладно й сумлінно подає зібраний копіткою працею матеріал. Мов скульптор, вирізьблює словом непересічну постать Поета, який у поневоленому краї спружинив на крилах історії та літератури у височінь  невмирущого українського духу.

Так, ця книжка – пам’ятник другові й пам’ять, на яку Григорій Радошівський заслуговує. Зборівчани можуть тільки подякувати авторові за таке дослідження, адже саме Григорій Якович Баран (літературне ім’я – Радошівський) зробив для збереження історичного спадку Зборівщини більше, ніж  будь-хто інший, а обсяг його діяльности у цій царині дорівнює щедрому доробку цілого колективу дослідників та краєзнавців. Музей «Зборівська битва» став ніби вершиною його краєзнавчої невтомности. А може, це лиш верхівка айсберга множинної праці патріота й талановитого волинянина, якому такою рідною стала земля Зборівщини?

Цьогоріч  виповнюється 95 років від дня народження Григорія Радошівського (народився 1 грудня 1929 року в селянській родині, що знала ціну землі-годувальниці й непроминущу вартість освіти та духовних знань, тому й прагнула вивчити своїх дітей).  Даруючи нам «Живлющість  глибинних джерел», Володимир Шевчук сподівається, що громада Зборівщини зробить і свій вклад у пошанування пам’яти відомого поета й громадянина,  доля якого окантована кров’ю каторжанина,  оперезана веригами буднів та щоденної рутинної праці, оздоблена перлами поетичного слова, освітлена духом віри й непроминущої любови до України, до своїх синів й онуків і до всіх нас, хто знав його і навіть тих, хто не знав, але кому залишив він Білий Берег, і Козацьку могилу, і музей «Зборівська битва», і свої твори. 

Леся Білик, член НСПУ

м. Зборів