У голубів позитивна енергія. Їх приліт в усі часи означав щастя і благоденство для дому та людей, що там проживають. До поганих людей і злих голуби, зазвичай, не прилітають.

На превеликий жаль, нині в нас спостерігається дика й скажена кампанія проти цих світлих птахів. Закликають тотально їх не годувати. Що ж, убивати їх! І так накликали на себе гнів Божий своєю неадекватною щоденною поведінкою, сурогатним материнством, абортами, розпустою, педофілією…
Святий апостол Лука повідомляє: „і Святий Дух у тілеснім вигляді, немов голуб, зійшов на нього“. Оскільки Святий Дух є духом, то — невидимий для нас. Однак у цьому випадку Він став видимим. Голуб — символ чистоти та невинності „Оце я посилаю вас, немов овець серед вовків. Будьте, отже, мудрі, як змії, і прості, як голубки“ (Матея 10:16), і його образ під час хрещення Христа означає, що Дух, яким Він був наділений, є духом святості та невинності.
Інший символ, пов’язаний із голубом, бачимо в історії про потоп і ковчег Ноя в Книзі Буття 6-8. Коли тривалий час земля була покрита водою, Ной захотів перевірити, „чи опала вода з поверхні землі“ (Буття 8:8), пославши з ковчега голубку — вона повернулася з оливковим листом у дзьобі: „І повернувся голуб до нього надвечір із свіжозірваним оливковим листком у дзьобі, тож і довідався Ной, що води з землі відплили“ (Буття 8:11). Відтоді оливкова гілка стала символом миру.
Ну тож, чим завинила безневинна птаха ся?

Зиновій Бичко, НСЖУ

2 коментарі

  1. Богдан Дячишин

    Голуби харчуються на смітниках і є перенощиками багатьох інфекційних хвороб… ЛЄПТОСПІРОЗ і інші…
    У житті й світі немає дрібниць, усе тут важить. Скажімо, голуб не може стовідсотково бути символом миру – дармоїд і клює живу міль, хоча, можливо, й шкідливу. Бджола, яка сидить на квітці й, помираючи, приносить людині користь – символ миру. Українцям необхідно домогтися якнайповажнішого впровадження цього символу у своє традиційне життя, зробити його взірцем для усього світу!