У німецькому місті Вісбаден перед будівлею Гессенського державного театру зібралось 400 людей, які протестували проти виступу на травневому фестивалі оперної співачки Анни Нетребко

Беру участь у  другому протесті проти Анни Нетребко,  оперної співачки, яка має російське та австрійське громадянство, вже критикували за її ймовірну близькість до російського диктатора володимира путіна після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року.

Цьогорічна акція складалась з двох частин. Перша частина з пісень різними мовами, де переважали українська, та  перезентацією пісні співачки і акторки з Німеччини Марлен Маас про Тауруси. Акція тривала з 17:00 до 18:00 і була організована Вікторією Фішер.

З 18:00 і до останнього відвідувача театру тривала пʼятигодинна акція протесту, організована німецько-українською громадською ініціативою INFRA. Модерували її Катерина Плаксій, Дмитро Півоваров та Карл Грінс. На ній виступили німецькі політики та Консул з економічних питань Генерального консульства України у Франкфурті.   

Незважаючи на те, що багато країн західного світу відмовились від послуг співачки яка належить до тих митців, які не засуджують, а навпаки – підтримують війну в Україні, а деякі з них навіть її фінансують серед них і вона, Анна Нетребко.   Саме проти її виступу на оперній сцені зібралися мітингувальники з Мюнхена, Нюрнберга, Гайльбронна, Франкфурта, Касселя, Штутгарта та інших міст.

Кожному з них було що сказати не лише про Нетребко, а й про представників української культури, яких ми уже втратили. Втратили не лише для себе, а й для всього світу. Серед них Василь Сліпак, оперний співак з неймовірним голосом, Олександр Шаповал, соліст Національної опери України,  Володимир Вакуленко,  дитячий письменник, Надія Агафонова, поетеса, член Миколаївської обласної організації НСПУ. Можна, на жаль, називати ще багато митців , які загинули тому, що є путінські посіпаки, прихильники і ті, що спонсорують його кровожерливі апетити

Про загиблих нагадувала алея з портретами загиблих митців. Цю прекрасну ідею реалізували Анна Доблер, Вікторія Фішер, Мирослава  Шевчук.  Зі світлини справляли сильне враження на присутніх. Ще більше і і більше поставало питання: чому є люди, як виходять на сцену щоб заробити кошти які підуть на кулі, що  вбиватмуть тобі подібних митців?

На ці та інші питання відповідали промовці: Петер Нідерельц, голова обʼєднання Europa-Union-Deutschlandетер стверджує, що не можемо дозволити, щоб Анна Нетребко виступала в Державному театрі Німеччини через її зв’язки з путіним.

Політик активно виступає за розірвання контракту з нею, щоб уникнути негативного впливу на репутацію театру та міста Wiesbaden.

Петер Нідерельц є керівником позафракційної партії “Європа в Німеччині”, до складу якої входять впливові політики та особистості міста Вісбаден. Ці люди, разом з Нідерельцем, висловлюють свою незгоду з участю Анни Нетребко у травневому фестивалі, організованому містом та Державним театром.

Петер повідомив, що їхня організація, яка святкує 75-річчя, зазвичай відзначала свої ювілеї в Державному театрі міста Вісбаден, де вона була заснована. Проте цього року вони відмовляються від цієї традиції і вирішили відсвяткувати у замку Бібріш, щоб висловити свій протест щодо участі Анни Нетребко та інших прихильників путіна в театральних виставах.

Міхаель Галер, депутат Європарламенту від CDU в Гессені, віцепрезидент мережі Європейський рух Німеччини сказав, що співачка є втіленням режиму, який підтримує путіна, проте  депутати Європарламенту виступають за допомогу Україні у її боротьбі проти ворога, який прийшов війною на чужу землю. За те, щоб надавати потужне озброєння, закликають союзників передати ППО  з власних запасів для ЗСУ, допомагати боєприпасами та артилерією. На військові потреби потрібно направляти 90 відсотків доходів від заморожених активів росії. Все це повинно впливати на перемогу України у цій несправедливій війні.

Міхаель волів би щоб і Німеччина, як і Швейцарія, скасовувала  виступи Нетребко у своїх містах.

Тарас Жолубак, Консул з економічних питань Генерального консульства України у Франкфурті  зацитував листа міністерству культури Гессену у якому йдеться про вимоги припинити популяризувати співачку, яка своїми коштами спонсорувала війну в Україні. На її совісті і руках кров невинно убієнних жертв війни – дітей, людей похилого віку, військових, закатованих у російських в’язницях, розбиті села і міста. Таким як Анна Нетребко не місце на сцені. З нею потрібно розірвати всі контракти.

Цього вимагали усі виступаючі: Лалі Давітітзе, член правління Українського Координаційного Центру Франкфурта (Центр є співорганізатором мітингу, так само, як і ініціатива “FrankfurtforUkraine”), Олександр Герт, активіст з Касселя, Роман Сокунов, активіст і волонтер з Штутгарта, Олександр Глобе, активіст з Франкфурта, Бйорн Мьоллер, громадська  ініціатива Information Front Activists (INFRA) та представник інтернет-комʼюніті NAFO, Олена Заграфова, активістка з Швабаху, метрополія Нюрнберга, Дмитро Півоваров, громадська ініціатива Information Front Activists (INFRA), Катерина Плаксій, громадська  ініціатива Information Front Activists (INFRA),

Особисто я наголосила на історичні факти, які доводять що Анна Нетребко має українське коріння, але не стала рупором українства, її гени не проросли на  просторах рідної держави. Тому заслуговують на засудження і зневагу. Таким не місце на сцені. Кожен має відповідати за свої дії. Як бачимо, російська культура несе в собі загрози. Загрози не в переносному, а прямому значенні.

Під час виступу тримала у руках портрет Надії Агафонової, поетеси, члена Миколаївської обласної організації НСПУ, яка загинула від російської ракети, яка поцілила у будівлю обласної адміністрації і забрала понад сорока життів.  Розповідала про колегу, у якої відібрали майбутнє. Ми всі разом повинні протидіяти злу, російському фашизму.

Це підтверджували світлини розміщені на алеї. Їх добре було видно тим, хто вийшов на перерву під час концерту. До них були звернені промови, розповіді про участь Нетребко у підтримці путінського режиму, заклики, скандування. Хочеться вірити, що любителі мистецтва задумаються кого вони спонсорують, купуючи квитки на таких як Нетребко.

І зовсім інший приклад, протилежний. Його показує Марлен, співачка і акторка з Німеччини.  Вона бажає і вірить у перемогу України. Активно працює над популяризацією української мови. Вивчає українську мову та перекладає українські пісні на німецьку, а також на англійську і французьку. Вона працює перекладачем і володіє десятьма мовами, включаючи італійську та іспанську. Жінка виконувала пісні різними мовами. Її підтримували, особливо українські, усі присутні – співачка Анна Доблер, члени української громади Анастасія Козак, Олена Хаваліц, Катерина Тупіка.

Впевнено звучали голоси Наталіі Похилко, професійної сценічної виконавиці, голос акцій Франкфурта, представник Українського Координаційного Центру Франкфурта, Юлії Мартовицької, молодої виконавиці і автора пісень, представниці Українського Координаційного Центру Франкфурта, Олени Добрицької, екс-солістки Зразково-показового оркестру Збройних сил України, Тетяни Манойленко, екс-солістки Військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних сил України.  Замира Закиєва, професійного скрипаля, виконавця, активіста.

Мітинг продовжувався майже 5 годин.  Дуже хочеться вірити, що він з такого приводу, був останнім з протестних проти посібників путіна.

Віра Марущак,

письменниця, журналістка

Leave a Reply

Your email address will not be published.